Tadić: Celo društvo da pomogne KV

Predsednik Srbije Boris Tadić apelovao je na celo društvo da pomogne obnovu Kraljeva posle zemljotresa.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 13.11.2010.

13:46

Default images

On je zatražio od svih državnih institucija da "svoju energiju" koncentrišu na Kraljevo, kako bi što pre građanima bio obezbeđen krov nad glavom.

"Uvek insistiram na solidarnosti i sada je prilika da pokažemo solidarnost. Ovo je test i za Vladu Srbije i DS i za celo društvo i zato tražim, zahtevam i apelujem da svi pomognu Kraljevu", rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora DS-a u centru "Sava".

Predsednik Srbije i lider DS-a rekao je da Vlada do sada efikasno reagovala i da treba da nastavi tako, dodajući da će sanacija Kraljeva pokazati koliko su država i društvo sposobni da rešavaju probleme.

Zbog toga je od odlučujuće važnosti, poručio je Tadić, da sve državne institucije, političke stranke i građani pomognu Kraljevu i da na taj način pokažu da je društvo u stanju da se izbori sa problemima i da ih rešava.

Tadić je istakao da je u ovom trenutku najvažnije da pomoć stigne najugrouženijima i onima koji su ostali bez krova nad glavom, dodajući da podržava plan koji mu je predstavio premijer Mirko Cvetković, a koji, između ostalog, podrazumeva i dodeljivanje montažnih kuća koje će građanima omogućiti da vrlo brzo dođu do krova nad glavom.

“Da se što pre izgrade kuće u kojima se komforno i sigurno može živeti, kojima se predviđaju i potencijalni udari zemljotresa u budućnosti, da je moguće na komforan način organizovati život u Kraljevu i da ta pomoć dođe u najkraćem mogućem periodu”, kaže Tadić.

Tadić je čestitao rukovodstvu Kraljeva koje je efikasno delovalo nakon zemljotresa, građanima i majstorima volonterima koji pomažu Kraljevčanima, te pozvao i druge profesije, poput psihologa i lekara da se pruključe akciji pomoći.

Više o sednici Glavnog odbora DS-a možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Simović: Svi objekti biće danas pokriveni

Demokratama se, pre Tadićevog izlaganja, obratio gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović, koji je podneo izveštaj o stanju u tom gradu posle zemljotresa.

Simović je naglasio da je u toku sanacija grada, ukazavši da je stručna komisija za procenu štete procenila da je 1.600 objekata van upotrebe.

Od toga u najtežem stanju su, tj. za rušenje su Internistički blok bolnice u Kraljevu i zgrada Zavoda za javno zdravlje.

Prema rečima gradonačelnika Kraljeva, rok za pokrivanje svih objekata prema odluci Kriznog štaba ističe sutra, ali taj posao će već danas biti završen.

On je dodao da će za nekoliko dana drugostepena komisija završiti procenu oštećenih objekata, a da je već sada ustanovljeno da je 20 odsto za rušenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: