U ponedeljak o sudbini Srboleka

Sindikat i radnici Srboleka u ponedeljak će imati sastanak sa predstavnicima ministarstva ekonomije, na kome će se odlučivati o njihovoj daljoj sudbini.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

15:10

Default images

U ministarstvu ekonomije očekuju da država bivšem vlasniku oduzme imovinu, stečenu kriminalom. Nezvanično se pominje se i da će ova fabrika biti pripojena Galenici.

U tom slučaju proizvodnja bi bila izmeštena iz centra Beograda, zemljište prodato i tako namireni dugovi sadašnjih vlasnika Srboleka.

Lek za Srbolek je, kažu sindikalci koji su mesecima štrajkovali, pomoć države koja bi vratila proizvodnju, rešila problem vlasništva i nagomilanih troškova i neisplaćenih zarada.

Za sada nema preciznog odgovora da li su ta očekivanja i realna. Dok čekaju državu, radnici su pokrenuli proizvodnju.

“Krenuli smo da proizvodimo nitroglicerin. Biće ga uskoro, ali problem imamo sa ambalažom. Imamo sirovinu, bočice imamo, ali nemam u šta da ga spakujemo. To je problem nabaviti, koči nas. Upravo zbog toga u ponedeljak bi trebalo da imamo sastanak sa državnim sekretarom, jer ovo stanje je neko bezvazdušno”, kaže Tomislav Grubić, predsednik sindikata Srboleka.

Zbog sumnje da su oštetili radnike, akcionare i državu za više od pet miliona evra, uhapšeni su jedan od vlasnika, Jovica Stefanović Nini i nekadašnji generalni direktor.

Međutim, Srbolekom i danas, nakon hapšenja, upravljaju saradnici te dvojice. Osim toga, u fabrici nema grejanja, isključen je telefon, a zbog duga za struju očekuju da će im i to uskoro isključiti. Grad Beograd najavljuje pomoć

“Sama uloga grada će biti u tome da se reprogramiraju dugovi nekih koje ima Srbolek ka gradskim preduzećima, kao što su grejanje, komunalne usluge. I time ćemo rasteretiti njihovo poslovanje. Puno poverenja imamo u rukovodstvo Galenike da će uspeti da nastavi proizvodnju”, kaže Miroslav Čučković, član gradskog veća Beograda.

Kao mogući novi vlasnik Srboleka pominje se Galenika. Ipak prema našim saznanjima Galenika još nije dobila bilo kakav zvanični dokument povodom preuzimanja Srboleka.

Rekli su nam da oni imaju potrebne kapacitete, i da će u vezi Srboleka uraditi sve što država odluči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: