Oslobođena Aung Su Ći

Liderka opozicije u Mjanmaru Aung San Su Ći oslobođena je posle sedam godina kućnog pritvora.

Izvor: Beta

Subota, 13.11.2010.

11:34

Default images

Zvaničnici su ušli u njenu kuću kako bi joj pročitali odluku o oslobađanju, na dan kada joj ističe poslednja kazna kojom joj je bio određen kući pritvor od 18 meseci.

Aung San Su Ći (65) se zatim pojavila na kapiji i svojim pristalicama poručila da dođu da je slušaju sutra u podne, kada će im se obratiti.

Agencije navode da je Su Ći na sebi imala tradicionalnu nošnju i da je bila nasmejana, dok su okupljeni skandirali i pevali.

Oko 2.000 ljudi okupilo se kod kuće Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade koja slobodno nije mogla da se kreće od maja 2003. Desetine pristalica okupile su se i oko sedišta njene partije, Nacionalne lige za demokratiju.

Aung San Su Ći, kćerka heroja borbe za nezavisnost Mjanmara, generala Aung Sana, ukupno je više od 15 godina bila lišena slobode. Tokom 21 godine, hunta joj je više puta odredila kućni pritvor.

Međunarodna zajednica je više puta apelovala na vlasti Mjanmara da oslobode Su Ći.

Zapad je kritikovao i odbijanje vlasti da oslobode opozicionu liderku prošle nedelje, pre održavanja prvih izbora u poslednjih 20 godina.

Nakon izbora je stranka koja podržava huntu, a pre objavljivanja zvaničnih rezlutata, saopštila da je osvojila oko 80 odsto poslaničkih mesta.

Time što je zadržao Su Ći u pritvoru, prvi čovek vojnog režima u Mjanmaru, general Tan Šve eliminisao je svog najvećeg neprijatelja iz izborne trke.

Svetski lideri pozdravili oslobađanje

Svetski lideri pozdravili su oslobađanje iz kućnog pritvora Aung San Su Ći navodeći da je to davno trebalo da se desi i tražeći oslobađanje svih ostalih političkih zatvorenika.

"Ona je moj heroj i izvor inspiracije za sve koji se bore za ljudska prava u Mjanmaru i širom sveta. SAD pozdravljaju njeno oslobađanje do koga je moralo doći mnogo ranije. Vreme je da mjanmarski režim oslobodi sve političke zatvorenike, a ne samo jednog", poručio je američki predsednik Barak Obama u saopštenju.

I britanski premijer Dejvid Kameron kazao je da je Su Ći davno trebalo da bude oslobođena. "Aung San Su Ći ima pravo na slobodu i mjanmarski režim mora poštovati to njeno pravo", izjavio je Kameron.

Nemačka kancelarka Angela Merkel apelovala je na vladajuću vojnu huntu u Mjanmaru da oslobodi sve preostale političke zatvorenike.

"Aung San Su Ći je simbol globalne borbe za ljudska prava. Njeno nenasilje i neustrašivost napravili su od nje uzor vredan divljenja", poručila je kancelarka u saopštenju, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: