Kapetan Dragan u nehumanim uslovima

Jedan od lidera australijske opozicije Beri O'Farel žalio se na nehumane uslove u kojima u sidnejskom zatvoru boravi Dragan Vasiljković.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

18:44

Default images

Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, prenose australijski mediji.

O'Farel, u pismu upućenom ministru za zatvorske sankcije Filu Kosti navodi da je Vasiljković u zatvoru Silvervoter okovan, da boravi u ćeliji u kojoj se ne gasi svetlo, gde su mu posete ograničene i nema pravo na vežbe.

O'Farel, koji je poslanik u sidnejskom parlamentu, tvrdi da je informacije o uslovima u kojima Vasiljković boravi u zatvoru dobio od birača i da ne želi da komentariše optužbe koje se kapetanu Draganu stavljaju na teret.

O'Farel piše da su njegovi birači "ozbiljno zabrinuti zbog uslova" u kojima Vasiljković boravi u Silvervoter zatvoru.

Australijski Vrhovni sud je nedavno doneo odluku da Vasiljković bude izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog suđenja za mučenje i ubijanje civila i ratnih zarobljenika u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini 1991. godine.

Vasiljković, koji je uhapšen u maju ove godine, posle 43 dana u bekstvu, žalio se na tu odluku, tvrdeći da bi takav potez suda bio zasnovan na retroaktivnoj primeni zakona.

Bošnjakinja Džemila Subašić ga je u septembru ove godine na američkoj televizijskoj mreži ABC optužila da ju je on lično sistematski zlostavljao i silovao 1992. godine u Zvorniku.

Australijski mediji su preneli izjavu portparola australijske vlade koji je sinoć doveo u pitanje moć rasuđivanja lidera opozicije koji brani čoveka optuženog za mučenje i silovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: