Vukčević: Saradnja sa BiH najgora

Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da je saradnja sa tužilaštvom BiH najgora u regionu.

Izvor: FoNet

Subota, 13.11.2010.

18:14

Default images

Vukčević je rekao da je mnogo bolja saradnja sa Zagrebom, Podgoricom i Skopljem, čak i sa Euleksom na Kosovu, nego sa Sarajevom.

"Saradnja u regionu je znatno bolja nego 2004. kada je ovo tužilaštvo počelo da radi. Tu mislim na saradnju Beograd - Zagreb, kao i na saradnju sa drugim tužilaštvima u regionu. Ali, nažalost, moram da kažem da je saradnja sa tužilaštvom u Sarajevu najgora", kaže Vukčević.

Vukčević je napomenuo da je Srbija "u nekoliko navrata pokušala da potpiše taj famozni memorandum o saradnji, odnosno sporazum o ustupanju dokaza kakav imamo sa svim državama u regionu, ali je bosanska strana to odbila".

"Poslednji pokušaj je bio u Dubrovniku prošle godine, kada smo kolega Barašin i ja o tome dosta razgovarali, ali nismo uspeli da se složimo", rekao je Vukčević.

On je, kako je naveo, predložio da se napravi memorandum po uzoru na hrvatski model koji je sličan ostalim sporazumima te vrste u regionu, "ali bosanska strana to nije prihvatila".

Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Milorad Barašanin međutim kaže da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izašlo u susret svim zahtevima Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji su bili u skladu sa Evropskom konvencijom i da se ne slaže sa konstatacijom kolege da je saradnja izuzetno loša.

"A kad je riječ o memorandumu, iza mene kao glavnog tužioca mora stati država, to jest moje ministarstvo pravde", rekao je Barašanin.

Govoreći o predmetu Dobrovoljačka, Vukčević je istakao da je u junu prošle godine ponudio da sa BiH bude potpisan sporazum i da se taj predmet ustupi Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ali da za tako nešto mora da postoji nekakav pravni okvir.

"Što se tiče predmeta Dobrovoljačka, ja sam u junu prošle godine ponudio da potpišemo sporazum i da odmah nakon toga taj predmet ustupim Tužilaštvu Bosne i Hercegovine... Ali da bih ustupio predmet moram da imam nekakav pravni okvir, nešto na šta ću da se pozovem."

Inače, u principu, naglasio je Vukčević, ne pada mi na pamet da se ja, kao tužilac za ratne zločine Republike Srbije, postavljam kao neki haški tužilac, pa da istražujem sve zločine u regionu, ja sam za to da se zajednički radi, ali da se zločini procesuiraju.

"Ja ću sačekati da vidim šta će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da odluči u vezi sa predmetom Dobrovoljačka, pa posle toga možemo da sednemo i da se dogovorimo", zaključio je Vukčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: