Svetleća lopta na nebu nad Srbijom

Građani južne Srbije uznemireni su od sinoć, kada su na nebu primetili svetleću loptu i čuli jak prasak.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

18:52

Default images

Najjaču detonaciju čuli su žitelji Predejana od koje su se, kako kažu, tresli prozori na kućama. Ovu kosmičku pojavu svako je doživeo na svoj način.

Žitelji Predejana su razgovarali samo o jednoj temi i pokušavali da odgonetnu šta je to sinoć preletelo iznad njihovog mesta i izazvalo detonaciju kakvu ne pamte.

Meštani Predejana kažu da je bolid pao na brdu prema mestu Džep, a ljudima iz ovog mesta činilo se suprotno. Neki su danas i tražili ostatke meteora, ali bezuspešno.

Pojavu svetlosnog tela iznad juga Srbije potvrdio je centar za obaveštavanje u Vranju koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala veika brzina kojom je preleteo iznad tog područja.

Astronom Branko Simonović objašnjava za B92 da se pojava meteora na nebu dešava na visini od preko stotinu kilometara.

On naglašava da preletanja objekata, poput onog zabeleženog juče, najčešće ne predstavljaju opasnost za stanovništvo jer se radi o veoma malim objektima koji sagorevaju u atmosferi.

„Treba znati da je veličina meteorida dramatično manja od onoga što bismo mi pretpostavili kada ga vidimo na nebu, dakle pitanje procene veličine meteorida je u povesnom smislu interesantna tema, ali kod običnih meteora to može biti veličina klikera ili u ovom slučaju par desetina santimetara, u svakom slučaju daleko manje od jednog metra“, kaže Simonović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: