Kuršumlija dobila dva rukovodstva

Nakon sukoba vladajuće većine i opozicije, opština Kuršumlija dobila je dva rukovodstva koja ne priznaju jedno drugo.

Izvor: B92

Subota, 13.11.2010.

15:16

Default images

U lokalnom parlamentu opštine Kuršumlija održane su dve sednice - jednu je održala vladajuća koalicija, a jednu opozicija.

Skupština opštine Kuršumlija ima 37 odbornika, ali je vladajuća koalicija na svojoj sednici izbrojala 21 odbornika, a opozicija na njihovoj 20 odbornika.

Opozicija je na svojoj sednici smenila predsednika skupštine i njegovog zamenika i na njihova mesta imenovala ljude iz opozicije.

Tako je opština Kuršumlija dobila dva rukovodstva, koja ne priznaju jedni druge.

Sednica Skupštine opštine Kuršumlija juče je održana na zahtev opozicije nakon što je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu proglasilo nelegalnom prethodnu sednicu.

Ministarstvo je zaključilo da su sve odluke sa te sednice nelegalne i naložilo je da se otklone sve nepravilnosti.

Zato su opozicioni odbornici juče osporavali tri odbornička mandata vladajuće koalicije, tvrdeći da nemaju većinu.

Istovremeno, vladajuća koalicija je osporavala tri odbornička mandata opozicije, tvrdeći da ni oni nemaju većinu.

Vladajuća koalicija je zatim utvrdila kvorum i nastavila rad, a opozicija napustila skupštinsku salu.

Pošto su izglasali nekoliko tačaka dnevnog reda, četvorica odbornika grupe građana napustili su sednicu, pa je vladajuća koalicija izgubila kvorum i sednica je prekinuta.

Opozicioni odbornici koji su nekoliko sati čekali ispred zgrade opštine, ušli su potom u skupštinsku salu. Najpre su izabrali radno telo, utvrdili da i oni imaju kvorum, a zatim su smenili predsednika Skupštine i njegovog zamenika i na ta mesta imenovali ljude iz opozicije.

Novoizabrani predsednik Skupštine Milomir Stojičić kaže da su sve odluke opozicije legalne.

''Oni za sednicu nisu imali kvorum od 19 odbornika. Ja moram da poštujem odluku većine i upravo danas što smo odradili i uradili, to je mišljenje većine'', kaže on.

Sa druge strane, vladajuća koalicija koja je prethodno održala sednicu, ne priznaje novoformiranu skupštinsku većinu i novoizabrano rukovodstvo.

Bivši predsednik Skupštine, koga je smenila opozicija, Radoljub Vidić, kaže da su njihove odluke legalne, kao i to da navodi u dopisu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu nisu konačna odluka, već samo njihovo mišljenje da je prethodna sednica nelegalna.

''Stiglo je mišljenje, ono je dosta za nas nejasno. Nije ni obavezujuće, neka sud sve reši, mi ćemo da ispoštujemo odluku. A pošto se evo bliži i kraj godine, ide i budžet, mi moramo da radimo, da se usvoji budžet, da se finansiraju ove ustanove koje su na budžetu, tako da sačekajmo odluku suda'', poručuje on.

Novopostavljeno rukovodstvo najavljuje novu sednicu Skupštine opštine sredinom naredne nedelje, na kojoj će smeniti predsednika opštine i sve ostale funkcionere koje je postavila prethodna vladajuća koalicija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: