Primećen meteor iznad Srbije

Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.11.2010.

21:33

Default images

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, izjavio je Jeličić.

Prema njegovim rečima, sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije videlo, ali i vremenske prilike su bile nepovoljne, a o neobičnoj pojavi na nebu nad južnom Srbijom interesovali su se u toj ustanovi mnogi novinari.

Dopisnik Tanjuga iz Vranja javio je da je svetlosna lopta na nebu, večeras u 19,32 minuta primećena u nekoliko mesta u tom delu zemlje.

Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo, a potom se osetila snažna detonacija.

U Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" je rečeno da je na tlo Srbije bolid - nebeska tela koje ljudi često mešaju sa meteorom, pao dosad četiri puta, a poslednji put je to bilo 1919. godine, kod Čačka.

Jeličić je ukazao da postoji mogućnost da je bolid proleteo iznad jednog dela zemlje, pa čak i pao na tlo.

"Bolid za razliku od meteora, koji sagori po ulasku atmosferu, može da dospe do zemljine kore, a nebesko kamenje koje nađemo na tlu su, zapravo, meteoriti", objasnio je sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić.

Pad bolida do sada je u našoj zemlji zabeležena četiri puta.

Osim kod Čačka, meteoriti su pronađeni 1877. godine kod Sokobanje i 1889. na planini Jelici.

Prema rečima Jeličića, proletanje bolida kroz atmosferu i pad je normalna prirodna pojava, koja, posmatrajući čitavu planetu nije nimalo retka.

Bolidi, nebeska tela koja su sjajnija od planete Venere, kako je naveo, mogu "ući i izaći" iz atmosfere, da ne padnu na tlo, a njihovo raspadanje prate zvučni efekti.

Pojavu svetlosnog tela iznad juga Srbije potvrdio je Centar za obaveštavanje u Vranju, koji je dobio informaciju od službe radarske kontrole da se radi o meteoru, kao i da je podrhtavanje tla izazvala velika brzina kojom je preleteo iznad tog područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

246 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: