Privikavanje na Zakon o pušenju

Drugog dana primene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima vidno je da se on ne poštuje u potpunosti. Inspekcije, međutim, nisu registrovale propuste.

Izvor: B92

Petak, 12.11.2010.

20:02

Default images

Za kontrolu sprovođenja Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima nadležno je osam različitih inspekcija šest ministarstava.

Nisu svi prvi dan dočekali spremni za kontrole, a oni koji su izašli u inspekcije za sada nisu uhvatili prestupnike ni naplatili kazne.

Pušenje je apsolutno zabranjeno u školama, bolnicama, na fakultetima. Tamo cigareta ne sme da gori ni u dvorištu. Međutim, u školskom dvorištu jedne beogradske srednje škole za zabranu izgleda nisu čuli.

Načelnik prosvetne inspekcije Velimir Tmušić objašnjava da inspektori nisu još izašli na trenen da kontorlišu novi zakon zbog tehničkih problema.

Prema njegovim rečima, u toku je završna faza štampanja obrazaca za kazne i naplate.

No, pravo da na vrata škola zakuca i pogasi cigarete ima i sanitrana inspekcija i inspekcija rada.

Zdravstvena inspekcija je počela sa kontrolom bolnica i kliničkih centara, a slične poslove je i do sada obavljala.

Načelnica zdravtsvene inspekcije Jelica Radulović kaže da su obišli veliki broj institucija, ali da nijedan propust nije zabeležen.

Prema podacima dobijenim u akciji istraživanja zdravlja stanovnika Srbije iz 2006, čak 31,1 odsto lekara su pušaci, 48,1 odsto medicinskih sestara.

Radulovićeva kaže da se već nekoliko godina radi na suzbijanju pušenja u zdravstvenim ustanovama te da se situacija znatno popravila ali da primedbi pušača uvek ima.

U Apotekama Beograd kažu da je zakon tek stupio na snagu, pa nemaju podatke da li je povećana potražnja za preparatima poput nikotinskih flastera, tableta i preparata za ostavljanje pušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: