Donatorska konferencija za Kraljevo

Predstavnici UN, ambasada u Beogradu i drugih međunarodnih organizacija organizovaće u utorak, 16. novembra, međunarodnu donatorsku konferenciju za Kraljevo.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 12.11.2010.

18:32

Default images

Sredstva koja će biti prikupljana biće namenjena su za sanaciju posledica zemljotresa u tom gradu.

Državna sekretarka u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Sanja Čeković i stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante potvrdili su da će donatorska konferencija biti održana 16. novembra.

Čekovićeva je precizirala da će donatorska konferencija biti održana na poziv ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Infante je rekao da su UN bile angažovane u Kraljevu od početka nesreće koja je zadesila taj grad i da je pružena pomoć u šatorima, ćebadima i ostalom materijalu potrebnom za prvu pomoć.

On je dodao da očekuje pomoć i iz drugih zemalja, a naročito nakon donatorske konferencije koja će biti održana u Beogradu.

Predstavnik UN je u Skupštini grada Kraljeva pružio podršku građanima i izrazio nadu da će se život ponovo vratiti u taj grad nakon zemljotresa od 3. novembra u kome su dve osobe izgubile život i naneta je velika materijalna šteta.

Nemačke kompanije pozvane da pomognu

Delegacija nemačke privrede za Srbiju i Crnu Goru pozvala je više od 200 nemačkih kompanija u Srbiji, kompanije u Nemačkoj i institucije te zemlje da finansijski i materijalno pomognu najugroženije Kraljevčane da se oporave od posledica zemljotresa.

"Želimo da ljudima u opštini Kraljevo pružimo nadu za novi početak i pokažemo im našu solidarnost u ovoj teškoj situaciji", navedeno je u saopštenju.

Poziv za pomoć je uputila Delegacija nemačke privrede i Nemačko privredno udruženje u Beogradu, u saradnji sa nemačkom ambasadom u Beogradu i nemačkom humanitarnom organizacijom "Help".

Saradnik Delegacije nemačke privrede Milan Vučković, koji je jedan od koordinatora te akcije, rekao je da se apel danas šalje na srpskom i nemačkom jeziku.

"Želimo da privučemo što veći broj preduzeća, ali i nemačkih fondacija u Srbiji, kao i drugih značajnih institucija da se pridruže ovoj akciji", kazao je Vučković.

Značajnu podršku, prema njegovim rečima, pružiće organizacija "Help", koja u Kraljevu ima svoj biro koji će utvrditi potrebe stanovništva.

Na sinoć održanom skupu Nemačkog poslovnog udruženja u Beogradu, u beogradskom hotelu "Hajat", bio je i nemački ambasor u Srbiji Volfram Mas, koji je apelovao da se što veći broj preduzeća uključi u tu akciju, a naročito firme koje se bave izradom i prodajom građevinskog materijala.

Mas je, kako je navedeno, preneo da je ambasada već inicirala u Nemačkoj pomoć vlade i da je po hitnom postupku već odobreno 25.000 evra.

Nemački ambasador je izrazio očekivanje da će biti izdvojeno još sredstava za pomoć Kraljevčanima, navedeno je u saopštenju.

U zemljotresu jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji se dogodio 3. novembra, sa epicentrom 10 kilometara severozapadno od Kraljeva, dve osobe su izgubile život u naselju Grdice.

I Partizan pomaže Kraljevu

Upravni odbor Fudbalskog kluba Partizan odlučio je da sa pola miliona dinara pomogne postradalima od zemljotresa u Kraljevu.

Partizan se uključio i u akciju Zajednice klubova Jelen Super lige Srbije, koja će animirati sve klubove da pruže pomoć Kraljevčanima sa po 30.000 dinara, kaže se u saopštenju FK Partizan.

Igrači i stručni štab odvojiće posebno deo svojih primanja kao pomoć za postradale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: