"Zastava oružje" dobija pozajmicu

Posle celodnevnog protesta radnika kragujevačke "Zastava oružje" postignut dogovor sa rukovodstvom "Jugoimporta" da to preduzeće pozajmi 34 miliona dinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

11:18

Default images

Više od 1.000 radnika kragujevačke fabrike "Zastava oružje" je protestovalo u Beogradu, zahtevajući da im "Jugoimport" isplati višegodišnji dug od 50 miliona dolara.

Radnici iz Kragujevca okončali su protest, nakon dogovora sa čelnicima te kompanije o izmirenju dela neisplaćenih zarada zaposlenima, saopštili su predstavnici sindikata i poslodavci.

Predsednik sindikata Zastava oružja Dragan Ilić rekao je da će Jugoimport na račun Zastava oružja sutra uplatiti 34 miliona dinara pozajmice, a od tog novca radnicima će biti isplaćena akontacija za oktobar.

"U razgovoru je usaglašeno da se radi na daljem unapređenju međusobnih ugovornih odnosa", rekao je Ilić i dodao da će ostali detalji o neispunjenim obavezama prema radnicima biti razmatrani i u pregovorima sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i Vlade.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka predstavnika Zastava oružja i Jugoimport SDPR-a, koji je potpisao i predsednik sindikata, navodi se da su ta dva preduzeća do sada uložila značajne napore da se ublaže teškoće koje su nastale zbog otežanog plasmana robe na inostranom tržištu.

Jugoimport je postojećim ugovorima i kreditnom podrškom ispunio sve svoje obaveze prema preduzeću Zastava oružje po tekućim poslovima i obezbedio dodatne kredite radi olakšavanja finansijske situacije u tom preduzeću, piše u saopštenju.

"U narednom periodu treba pokrenuti širu akciju svih činilaca u Republici Srbiji, u cilju restrukturiranja proizvodnje i osavremenjavanju proizvodnog programa radi što bržeg uspostavljanja potpune konkurentnosti proizvoda Zastava oružja na svetskom tržištu", dodaje se u saopštenju.

Preduzeće Jugoimport SDPR saopštilo je juče da nema dospela dugovanja prema kragujevačkoj fabrici Zastava oružje i da čini sve da joj pomogne u poslovanju.

Precizirano je da su stara potraživanja Zastava oružja nastala od 1984. do 1988. godine po kreditnim državnim aranžmanima bivše SFRJ sa nesvrstanim zemljama.

Sa kojim zahtevima su radnici doputovali

"Mi smo danas došli ovde da unovčimo ček od 50 miliona dolara, ček na 50 miliona bez koga se ne vraćamo", najavili su radnici kragujevačke fabrike na početku protesta.

Osim naplate duga od 50 miliona dolara, sindikalci ovim štrajkom žele da ukažu na neodržive odnose u okviru sistema prozvodnje i trgovine oružjem u našoj zemlji.

"Hoćemo odmah da nam daju novac po tekućim ugovaranjima, hoćemo odavde da pošaljemo poruku Vladi RS da pod hitno donese dalju strategiju i donesu zakon o prometu naoružanja i vojnoj opremi", zahtevali su radnici.

Oružari pak smatraju da je zbog loše finansijske situacije sada pravo vreme da se naplati ovaj dug i napominju da će, ukoliko do dogovora ne dođe, proteste nastaviti do ispunjenja uslova sa kojima su došli u Beograd.

S druge strane, preduzeće "Jugoimport" saopštilo je da fabrici "Zastava oružje" ne duguje ništa iz tekućeg poslovanja, a da ulaže napore da se naplate potraživanja iz osamdesetih godina prošlog veka.

Predsednik sindikalne organizacije "Zastava oružja", koja je organizator radničkih protesta, Dragan Ilić rekao je da su radnici došli i "zbog neisplaćenih zarada za prethodni mesec jer je "Jugoimport" odbio da plati napravljenu robu, što je ugrozilo isplatu zarada".

"Jugoimport SDPR je privilegovan kod države u procesu proizvodnje i trgovine naoružanja i vojne opreme", rekao je Ilić, dodajući da radnici protestuju i zbog neodgovornosti države prema odbrambenoj industriji i nejednakog tretmana svih subjekata u procesu proizvodnje i trgovine naoružanjem.

Ilić je dodao da zaposleni u "Zastava oružju" koji protestuju imaju podršku vojnih fabrika iz Užica i Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: