Rok za prijavu ističe danas

Rok za predaju izbornih lista za vanredne izbore 12. decembra na Kosovu ističe danas, saopštila je Centralna izborna komisija Kosova.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 11.11.2010.

10:52

Default images

Iako je Vlada Srbija rekla da se nisu stekli uslovi da Srbi izađu na izbore, sa Kosova stižu informacije da vlada priprema "Srpsku listu".

Predsednik novoformirane srpske opštine Parteš Nenad Cvetković izjavio je Fonetu da je "licemerna" odluka Vlade Srbije da se "nisu stekli uslovi" da pozove Srbe da učestvuju na kosovskim izborima.

Danas će se, prema očekivanjima, više znati o tome koje će se srpske partije ili udruženja građana prijaviti za učešće na decembarskim izborima.

Podsetimo, Vlada Srbije u sredu je odlučila da se nisu stekli uslovi da kosovski Srbi učestvuju na izborima zakazanim za 12. decembar.

Prištinski mediji ocenjuju da Vlada Srbije, uprkos zvaničnom stavu, „iza kulisa“ šalje signale Srbima da izađu na izbore na Kosovu.

"Dok Vlada Srbije javno saopštava da neće pozvati Srbe da učestvuju na izborima, tajno priprema takozvanu Srpsku listu, na kojoj će biti ljudi iz stranaka u vlasti, ali i iz opozicije, i predaće je Izbornoj komisiji u Prištini", rekao je Cvetković.

On je optužio vlasti u Beogradu da su "podelile Srbe na Kosovu na one koji žive južno i severno od Ibra".

"Zvaničnim stavom Beograd radi po volji Srba na severu Kosova, jer oni nisu u situaciji kao mnogo veći broj srpskog življa južno od Ibra", ocenio je Cvetković.

"Beograd jasno pokazuje da ga ne zanimaju naši problemi", dodao je Cvetković, "niti kako ćemo mi ovde da živimo".

"S druge strane, Vlada Srbije, naročito Ministarstvo za Kosovo, deli i nas južno od Ibra, jer uveliko pravi svoju Srpsku listu", rekao je Cvetković.

On smatra da se postavlja pitanje: "kakve su onda ostale izborne liste na kojima su takođe Srbi?"

Ko ima pravo da liste na kojima se nalaze Srbi deli na "srpske " i "nesrpske", upitao je Cvetković.

Prištinski mediji o odluci Vlade Srbije

Dnevnik „Koha ditore“ piše da je stav srpske vlade u vezi sa ovim pitanjima blag i da sada nema kategoričkog poziva na bojkot kao što je to ranije bio slučaj.

List navodi da je Vlada Srbije praktično ostavila Srbima na Kosovu i njihovim partijama da sami donesu odluku za koju misle da je najbolja.

Radio „Kosova“ prenosi izjave istaknutih srpskih političara iz Gračanice Rade Trajković i Ranđela Nojkića, u kojima oni ne kriju nameru da učestvuju na izborima, kao i da planiraju formiranje jedinstvene izborne liste za Srbe južno od reke Ibar.

Pozivajući se na anonimne izvore iz Beograda, „Koha ditore“ navodi da se lokalnim srpskim političarima na Kosovu iz Beograda šalju signali da neće biti kažnjeni zbog eventualnog učešća na izborima 12. decembra.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da vlada treba da sugeriše Srbima šta da rade povodom izbora, ali da oni o tome treba sami da odluče, a ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je kazao da Srbi koji izađu na kosovske izbore neće biti "satanizovani".

Trajkovićeva: Predstavnici svih stranaka na listi

Vlada nije protiv izbora (Foto: FoNet, arhiva)
Predsednica organizacije Evropski pokret Srba Rada Trajković izjavila je danas da je formirala listu kandidata za izbore na Kosovu na kojoj su članovi svih stranaka čije je sedište u Beogradu.

Rada Trajković je odbila da odgovori na pitanje iz kojih su stranaka članovi kandidati na kosovskim izborima, rekavši kratko "svih".

"Na listi su članovi svih stranaka iz vlasti i opozicije u Srbiji, ne i lideri stranaka, a dogovorili smo se sa kosovskim liderima da članovi stranaka budu kandidati, a da oni ne prave probleme", rekla je Rada Trajković i dodala da su na listi i nestranačke ličnosti, mladi i intelektualci iz svih krajeva Kosova, kao i Goranci.

Upitana da li očekuje reakciju Beograda povodom učešća na kosovskim izborima, Rada Trajković je odgovorila da je jučerašnje saopštenje vlade "da se nisu stekli uslovi" da pozove kosovske Srbe na izbore zapravo "izjava o razumevanju".

Ona je za agenciju Beta kazala da Vlada Srbije "nema ništa protiv" ako neki Srbi izađu na vanredne parlamentarne izbore 12. decembra.

"Vlada Srbije nije za izbore, ali nema ništa protiv, i ako neki Srbi izađu na izbore, ona ne preti sankcionisanjem. Sa druge strane, Srbi razumeju da Vlada Srbije ne može da da decidan pristanak za izbore jer joj to ne dozvoljavaju političke okolnosti, ali i jedni i drugi znamo suštinski da nema problema u našoj uzajamnoj komunikaciji", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: