Predao se Zvezdan Terzić

Zvezdan Terzić, bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije i begunac od policije i pravosuđa, danas se predao i nalazi se u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

10:09

Default images

17. januara sledeće godine čeka ga početak suđenja pod optužbom da je sa trojicom saradnika prisvojio 4 miliona evra od transfera fudbalera OFK Beograd u strane klubove.

Policajce na ulazu u Upravu kriminalističke policije jutros je iznenadio dolazak bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Zvezdana Terzića. On se predao policiji nakon skoro tri godine uspešnog skrivanja.

Terzić će sutra biti saslušan pred većem Višeg suda u Beogradu.

Viši sud je u današnjem saopštenju naveo da će Terzić biti saslušan "na okolnosti koje se odnose na pritvor", pošto mu je pritvor određen dok je bio u bekstvu.

"Jutros u 8.35 s pravnim zastupnikom u prostorije Uprave kriminalističke policije Begrada pristupio je Zvezdan Terzić. Nakon utvrđivanja identiteta, Terzić je sproveden u zatvor", kaže Milorad Veljović, direktor policije MUP-a Srbije.

Terzićevi advokati tražiće da se bivšem prvom čoveku srpskog fudbala ukine pritvor, jer smatraju da je njegov dolazak uoči početka suđenja garancija da ne želi da se krije već, kako kažu, na sudu dokaže svoju nevinost. Uz to, očekuju da će ponuda od 200.000 evra biti dovoljna da ubedi sud da ga pusti na slobodu.

"Mi očekujemo da će iduće nedelje sud razmatrati predlog za određivanje jemstva tj. zamene pritvora jemstvom, jemstvo je ponuđeno još u julu prošle godine, ali sud o tome nije odlučivao jer Terzić nije bio u pritvoru, tako da će sada o tome odlučiti uz prethodno izjašnjenje javnog tužioca", kaže Ante Bošković, advokat Zvezdana Terzića.

Mediji su godinama spekulisali o vezama Terzića i Brana Mićunovića, crnogorskog kontroverznog biznismena i vlasnika FK Sutjeska.

Podsetimo, Insajder je 2008. objavio da je prema dokumentaciji iz MUP-a Srbije, Mićunović šef crnogorskog podzemlja. Nakon Insajdera o fudbalskoj mafiji, Terzić je prvobitno tvrdio da je na usavršavanju u Americi. Postojale su spekulacije da se krio u Crnoj Gori, međutim Terzićevi advokati nisu želeli da odgovore na ova pitanja. Ni u Ministarstvu pravde nisu mogli da potvrde gde se on godinama krio.

"To je nešto čime će se baviti istraga, gde je bio i zašto, i ko mu je pružao logističku pomoć, ali činjenica da do predaje dolazi neposredno nakon potpisivanja sporazuma s Crnom Gorom jasno ukazuje da su manevarske mogućnosti skrivanja sužene ovakvom vrstom saradnje", kaže Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Novinar nedeljnika "Vreme" Slobodan Georgijev veruje da Terzić zna mnogo o vezama kriminalaca i sportskih klubova, i da bi mogao da bude dragocen saradnik na utvrđivanju istine.

"Ja bih voleo da on pre bude naka vrsta svedoka saradnika koji bi pomogao u rasvetljavanju kontroverzi u srpskom fudbalui i da na kraju imamo čistu situaciju, ko je prodavao fudbalere, kako i gde su pare", kaže Slobodan Georgijev, novinar nedeljnika "Vreme".

U emisiji Insajder 2008. godine, koja se bavila sumnjivim transferima igrača, ali i vezama fudbala, kriminala, biznisa i politike, objavljeno je da su pojedini menadžeri zapravo bili kriminalci koji su kroz fudbal pokušavali da operu novac, ali na to niko nije reagovao. Na taj način budžet države je oštećen za više miliona evra.

Cena jednog transfera kreće se od nekoliko stotina hiljada do više desetina miliona evra. Da bi se postigla bolja cena pri prodaji, važno je da igrač uđe u reprezentaciju. U tom slučaju, postoje razni pritisci i svako pokušava da ubaci svog igrača, tako da selektori uglavnom i ne odlučuju o tome koji fudbaler će igrati u reprezentaciji. Na kraju većina je uglavnom iznenađena sastavom, ali niko nikada nije ispitao pozadinu takvih sumnjivih odluka. Fudbalski savez Srbije, koji bi trebalo da kontroliše i sprečava sve zloupotrebe, po svemu sudeći u tome i sam učestvuje - insert iz serijala Insajder "Pravila igre".

Suđenje Zvezdanu Terziću i trojici njegovih saradnika, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili oko četiri miliona evra od transfera fudbalera OFK "Beograd" u inostrane klubove, trebalo je da počne 3. novembra, ali je odloženo za polovinu januara.

Međutim, Terzić nije jedini koji je dovođen u vezu s kriminalom u sportu. Pod udarom pravosuđa nalaze se i funkcioneri Crvene zvezde Dragan Džajić, Vladimir Cvetković i Miloš Marinković, prvi čovek FK Vojvodina Ratko Butorović zvani Bata Kan Kan, folk pevačica i nekadašnja visoka funkcionerka FK Obilić Svetlana Ražnatović. Međutim, nijedan od ovih procesa još nije počeo.

"Stavio se jutros na raspolaganje pravosudnim organima"

Bivši predsednik FSS Zvezdan Terzić "stavio se jutros na raspolaganje" pravosudnim organima Srbije, saopštila je advokatska kancelarija Batić.

U saopštenju koje je potpisao advokat Vladan Batić navodi se da će biti traženo ukidanje pritvora za Terzića i da je ponuđeno jemstvo od 200.000 evra.

Dodaje se da je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i da Terzićevom "odlukom da dobrovoljno uđe u postupak ovaj razlog automatski prestaje“ kao i da na ponudu za jemstvo iz jula prošle godine još nije odgovoreno.

U saopštenju se navodi da su se stekli uslovi da se postupak odvija normalno, da se Terzić brani sa slobode.

Optužbe

Terzić je u bekstvu od januara 2008. godine, za njim je raspisana međunarodna poternica i određen mu je pritvor.

Početak suđenja bivšem predsedniku FSS i trojici njegovih saradnika zbog sumnje da su nezakonito prisvojili oko četiri miliona evra od transfera fudbalera OFK "Beograd" u inostrane klubove, zakazan je za 17. januar 2011. u Višem sudu u Beogradu.

U vreme Terzićevog bekstva mediji su spekulisali da se krije u Crnoj Gori i Rusiji, a Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će tražiti hapšenje i izručenje svih okrivljenih koji su u Crnoj Gori posle zaključenja sporazuma o izručenju okrivljenih, koji je počeo da se primenjuje odmah po potpisivanju 29. oktobra u Beogradu.

Terzićevi branioci nisu ulagali prigovor na optužnicu koja je 7. jula podignuta protiv njega i trojice njegovih saradnika zbog zloupotrebe službenog položaja u vezi sa transferima fudbalera u inostrane klubove, kako se ne bi gubilo vreme i kako bi se što pre zakazao glavni pretres.

Osim Terzića, koji je ranije bio i direktor OFK Beograda, optužnicom su obuhvaćeni i bivši funkcioneri tog kluba Milovan Ikodinović, Vladimir Bulatović, i fudbalski menadžer Dušan Podunavac.

U optužnici Višeg tužilaštva navodi se da je Terzić tokom 1998, kao direktor OFK Beograda, uz Ikodinovićevu pomoć, protivpravno za sebe prisvojio 1,1 milion tadašnjih nemačkih maraka, od transfera fudbalera tog kluba Vanje Grubača u FK "Hamburger" iz Hamburga.

U optužnici je navedeno i da je Terzić 2003. kao direktor OFK Beograda, od transfera fudbalera Srđana Stanića u moskovski Spartak, pribavio preduzeću "Intergrajtid investiment" 1,3 miliona evra.

Terzić se tereti i da je Bulatovića sa umišljajem podstrekavao, dok mu je u tome pomogao Podunavac, da od transfera Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve pribavi protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Gardijan vorldvajd" od dva miliona evra, tokom 2005. godine, navedeno je u optužnici.

Bulatović se tereti da je kao direktor OFK-a 2006. godine Podunavcu, koji je bio fudbalski menadžer, pribavio protivpravnu imovinsku korist od 100.000 evra, od transfera fudbalera Stevana Stošića u špansku Malagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: