Objava rata duvanskom dimu

Pušači, trećina građana Srbije, od danas ne mogu da puše na radnom mestu jer je počela primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.11.2010.

07:18

Default images

Zakon štiti stanovništvo zabranom pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnim mestima, a za njegovo kršenje propisane su visoke novčane kazne

Konzumiranje cigareta je zabranjeno u liftovima, hodnicima, čekaonicama, školama, fakultetima, bolnicama, menzama, biskopima.

Ipak sigurno mesto za pušače su njihovi domovi, ali i kafići čiji se vlasnici odluče da dozvole pušenje.

Na poslu se cigarete mogu uživati u posebnim prostorijama, koje, međutim, poslodavac nije dužan da obezbedi.

Jake kontrole primene Zakona

Inspektori su počeli kontrole i to baš od državnih institucija i za sada nikoga nisu uhvatili da zakon krši. Zato je bilo mnogo više onih pušača koji su prvu jutarnju kafu pili na ulici.

Uz šoljicu kafe ili bez nje zaposleni svoje puš-pauze provode ispred zgrada u kojima rade. Zaposleni u državnim i društvenim firmama, kao i oni koji rade kod privatnika, danas imaju sreće jer ne pada kiša pa svoje puš pauze mogu da provedu na otvorenom - jedinom mestu na kome mogu da zapale.

Dok jedni misle da je zakon prestrog, druge raduje što će više na mnogim mestima neće biti obmotani duvanskim dimom.

Kolumnista vremena Teofil Pančić pita se da li je i ovaj zakon zadro malo više u privatnost nego što je to potrebno, naglašavajući da se od danas život svih svakako menja.

"Da li taj rubikom pređen, nemam definitivan odgovor. Strepim da to ne postane kontraproduktivna štreberska mera koja će više iritirati ljude nego doneti promenu u načinu života", kaže Pančić. Ugostitelji u Srbiji su, po svemu sudeći, spremno dočekali primenu tog zakonskog rešenja. Njihov predstavnik Nikola Dimitrijević ocenjuje za B92 da će zakon kratkoročno zakomplikovati život građana i ugostitelja, ali neće drastičnije ugroziti ugostiteljsku delatnost.

"Neće izabrati zatvaranje lokala, iz prostog razloga što manji lokali, ako su hrabri, mogu da izaberu da su za nepušače, pa da očekuju goste koji žele da sede i piju kafu u potpuno očišćenom prostoru. Oni koji su na neki način manje hrabri, mogu svoje lokale proglasiti za pušačke i tako prevazići dilemu. Ali ništa od toga nije konačno, vi možete proglasiti da vam je kafić pušački, pa za 15 ili 20 dana promeniti odluku i obrnuto", kaže Dimitrijević.

Podsećamo, ukoliko zapalite cigaretu na pogrešnom mestu i pri tom budete uhvaćeni, pojedinačna kazna iznosi 5.000 dinara, dok je kazna za pravna lica između 500.000 i milion dinara.

Čekaonice i vagoni za pušače

Pušenje će i dalje biti moguće u železničkim stanicama koje imaju čekaonice za pušače, kao i u kupeima putničkih vozova koji su i do sada bili za pušače.

To su odlučile Železnice Srbije u skladu sa Zakonom o zaštiti od duvanskog dima koji je danas stupio na snagu.

Zakon zabranjuje pušenje u zatvorenim i radnim prostorijama, ali ne i u prostorijama posebno određenim za to.

U železničkim stanicama koje nemaju čekaonice za pušače neće se određivati nove prostorije za tu namenu, ukazale su Železnice Srbije.

Železnice ističu da će pokrenuti inicijativu da se u poslovnoj zgradi tog preduzeća osposobe dve prostorije za pušače. Te prostorije bi bile opremeljene, kako nalaže zakon, posebnim, kliznim vratima i ventilacijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

160 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: