Prijave za pobunu "Crvenih beretki"

Majka i sestra Zorana Đinđića podnele krivične prijave protiv Milorada Ulemeka, Vojislava Koštunice i Ace Tomića zbog pobune "Crvenih beretki" novembra 2001.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

13:18

Default images

Prijave Mile Đinđić i Gordane Đinđić Filipović su podnete i protiv Zvezdana Jovanovića i pet nekadašnih članova komande JSO.

Prijavu je predao advokat Srđa Popović, koji je u izjavi za B92 rekao da je krivična prijava vrlo značajna, jer može da pomogne istrazi o političkoj pozadini atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003.

"To je jedno jako teško krivično delo protiv ustavnog poretka koje je ostalo neistraženo. Pobuna je bila uvod u atentat, to je politički uvod u atentat, a to je kasnije gurnuto pod tepih", rekao je Popović.

On je rekao da iz državnog vrha godinama obećavaju da će istraga o pobuni "Crvenih beretki" biti pokrenuta, ali da se ništa ne dešava.

"Tužilaštvo mora da reaguje na krivičnu prijavu, sama gola obećanja više nemaju smisla", rekao je advokat Srđa Popović.

Pre nešto više od mesec dana Specijalno tužilaštvo za organizvani kriminal je pokrenulo pretkrivični postupak o pobuni JSO. Pokretanje takve istrage pominje se već godinama, a specijalni tužilac Miljko Radisavljević je još u Insajderu u martu 2008. rekao da će po pravosnažnosti presude za ubistvo premijera Đinđića istražiti političku pozadinu atentata.

"To oni obećavaju već godinama da će da pokrenu, tako da pravo da vam kažem oštećeni su već izgubili strpljenje. Tužilaštvo mora da reaguje na krivičnu prijavu tako da će to u tom smislu biti ubrzano. I mi kao i oštećeni sigurno da ćemo vršiti pritisak na tužilaštvo da se izjasni o tome", kaže Popović.

Šta piše u prijavi

Krivična prijava tereti Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića, Dušana Maričića i još četiri pripadnika komande nekadašnje JSO da su zajedno sa nekadašnjim vođom zeumunskog klana Dušanom Spasojevićem novembra 2001. organizovali poubnu.

Jedinica koji je bila u sastavu MUP-a Srbije otkazala je poslušnost i pod punim naoružanjem i sa 24 borbena vozila hamer blokirala Gazelu tražeći da se hapšenje i izručenje haških beguanca reguliše zakonom.

Krivična prijava se odnosi i na Vojislava Koštunicu, jer, kako se navodi, kao predsednik Jugoslavije nije iskoristio svoje ustavne nadležnosti i nije izdao naredbu vojsci da tu pobunu uguši.

Prijava se odnosi i na Acu Tomića koji je u to vreme bio načelnik Uprave vojne bezbednosti jer je komandantu JSO dao garancije da se vojska u pobunu neće meštati.

Aco Tomić nije želeo da komentariše podnošenje krivične prijave protiv njega.

DSS: Dijaboličan čin izopačenog bića

Demokratska stranka Srbije je odbacila optužbe protiv Koštunice i ocenila da je "prevršena svaka mera u primitivnoj kampanji koja se neprestano vodi protiv DSS".

U saopštenju DSS-a se zatim rečnikom koji nije odavno korišćen u političkom životu Srbije iznose lične uvrede na račun advokata Srđe Popovića:

"Sаmo morаlno posrnulo i izopаčeno biće kаo što je аdvokаt Srđа Popović, brаnilаc ustаškog doglаvnikа Artukovićа, može dа se odvаži nа tаko dijаboličаn i bezumаn čin, dа projektuje sebe i optužuje druge zа delа zа kojа bi jedino on sаm bio kаdаr. Sаmo nаjgorа vrstа podstrekаčа nа ubijаnje Srbа kаo što je аdvokаt Popović, koji je potpisаo zаhtev dа se bombrаduju njegov rodni grаd Beogrаd i Srbijа, može dа pere svoju prljаvu sаvest tаko što lаžno optužuje nevine ljude. DSS sа potpunim prezirom rаzobličаvа morаlnu nаkаznost аdvokаtа Popovićа i nаjoštrije osuđuje rаspirivаčа ove gnusobne histerije", navodi se u saopštenju DSS.

Povodom saopštenja DSS-a, advokat Srđa Popović rekao je za B92 da mu je drago što se ta stranka najzad oglasila i da način na koji je to učinila govori da DSS nema argumente. Popović je rekao da sam ton saopštenja ne želi da komentariše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: