Milijardu dinara pomoći za Kraljevo

Premijer Mirko Cvetković najavio je da će vlada Srbije obezbediti pomoć od milijardu dinara za saniranje posledica zemljotresa u Kraljevu.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

17:19

Default images

Cvetković je negirao tvrdnje da je vlada izdvojila malo novca za Kraljevo i najavio da bi to područje trebalo i sutra da obiđe.

Solidarnost sa stradalima u Kraljevu izrazio je i šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer, koji je rekao da, pre nego što se vidi na koji način može da se pomogne ugroženom području, EU treba da uradi procenu situacije.

"Moramo da napravimo procenu situacije i, kada to budemo uradili, sledeće nedelju ću pozvati sve ambasadore kako bi videli na koji način može da se pomogne ugroženom području i ljudima u tom gradu", rekao je Dežer.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je na sednici gradskog parlamenta da je u Kraljevu od 6.205 pregledanih objekata neupotrebljivo 1.094.

"Svi zajedno u Kraljevu smo se našli na rešavanju problema koje nam je doneo zemljotres i svi zajedno smo bili ujedinjeni na ovom poslu. Svi su se našli kao podrška i pomoć u nepogodi koja nas je zadesila", rekao je Simović na sednici Skupštine Kraljeva koja je počela minutom ćutanja za žrtve zemljotresa.

Pogođeno područje danas je posetio i poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej koji je najavio pomoć Crkve i njenih vernika.

U Kraljevu su bili i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić i premijer vojvođanske vlade Bojan Pajtić.

Dulić je u Kraljevo doveo stotinu građevinskih radnika svih profila, koji će pomoći u sanaciji štete od zemljotresa i najavio da će sutra u taj grad doći još toliko radnika koji će dobrovoljno pomagati Kraljevčanima.

Ministar je pozvao i sve građevinske firme u Srbiji da se odazovu apelu za pomoć. Pajtić je kazao da su pokrajinske vlasti i Novi Sad danas poslali 13 šlepera sa građevinskim materijalima i namirnicama.

Sa današnjih 13 u Kraljevo je dopremljeno 27 šlepera građevinskog materija, prvenstveno crepa, cigle i cementa, koji su obezbedili proizvođači iz Vojvodine, naveo je Pajtić.

Takođe, Vlada Vojvodine odobrila je još četiri miliona dinara pomoći za Kraljevo, a ranije je za te svrhe izdvojila pet miliona dinara.

Ugroženo područje nastavile su da pomažu različite kompanije, organizacije i institucije.

Elektroprivreda Srbije saopštila je da će pokloniti 10 miliona dinara.

Pomoć Kraljevu uputila je i Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Muamer Zukorlić. Oni će u Kraljevo poslati građevinski materijal vredan milion dinara.

U zemljotresu koji je prošle sedmice pogodio Kraljevo poginulo je dvoje ljudi, a više desetina ih je povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: