Šteta preko sto miliona evra

Šteta od zemljotresa, koji je pogodio Kraljevo i okolinu pre nedelju dana, prevazilazi sto miliona evra, izjavio je gradonačelnik tog grada Ljubiša Simović.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

07:24

Default images

U toku noći u Kraljevu su zabeleženi manji potresi magnitude 1,5 po Rihteru. Istovremeno, raste broj nebezbednih objekata.

Komisijama za utvrđivanje oštećenosti objekata pristiglo je 16.000 zahteva. Do sada je pregledano 6.205 objekata, od kojih 1.094 objekta nisu bezbedna za upotrebu, dok popravku čeka 5.121 objekat.

Prema rečima Simovića, drugostepene komisije će utvrditi koji će objekti biti rušeni, a koji obnovljeni, a prema nekim procenama, 30 odsto objekata koji su stavljeni van upotrebe biće porušeno. Prema ranijim procenama Simovića, do kraja nedelje biće uspešno završeno pokrivanje kuća.

„Uspećemo da pre pogoršanja vremena, jer prethodna dva dana u Kraljevu nije padala kiša, završimo pokrivanje krovova i uklanjanje opasnih predmeta, uglavnom dimnjaka. Krajem nedelje očekujemo završetak ove urgentne, prve faze uklanjanja posledica zemljotresa. Druga faza, sanacija objekata, biće mnogo duža i kompleksnija“, rekao je on.

U Kraljevo je danas stigao i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić, koji je sa sobom doveo sto građevinskih radnika svih profila, koji će pomoći u sanaciji štete nastale u razornom zemljotresu magnitude 5,4 stepena po Rihteru koji je pogodio Kraljevo i okolinu pre tačno sedam dana.

Srpski patrijarh Irinej obišao je danas u Kraljevu crkvu Svete trojice koja je oštećena u zemljotresu i obećao ugroženom stanovništvu pomoć Crkve i vernika.

Patarijarh je sa žaljenjem primetio da je ovo njegova prva poseta Kraljevu, istakavši da je zemljotres koji je zadesio taj grad pre sedam dana "kao neka opomena svima nama".

"Ostaje nam da nevolju zajedno podelimo", rekao je on i izrazio uverenje da će i država učiniti sve što može da pomogne ugroženom stanovništvu.

"A mi ćemo kao Crkva pomoći i apelovaćemo na vernike da učine to isto", naglasio je patrijarh Irinej.

Uočene malverzacije

U međuvremenu, štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je odluku da škole do daljeg ne rade.

Na sastanku tog štaba rečeno je i da je zbog pokušaja malverzacija sa preuzetim crepom za sanaciju kuća oštećenih zemljotresom, jedna osoba pritvorena dok je druga još u postupku.

Pokušaj zloupotrebe je bio u preuzimanju znatno veće količine crepa od neophodne za pokrivanje krova, rekao je načelnik u Štabu za vanredne situacije Radojica Kočović.

Pored toga, ministar trgovine i usluga dao je hitan nalog tržišnoj inspekciji da obavi kontrolu prometa građevinskog materijala i flaširane vode u Kraljevu, zbog informacija o povećanim cenama tih artikala na teritoriji grada, po proglašenju vanrednog stanja usled zemljotresa.

Narednih dana će biti kontrolisani i prometnici stakla, navodi se u izveštaju Kriznog štaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: