Dan uoči zabrane pušenja

Sutrašnji dan mnogi pušači iščekuju sa zebnjom - pušenje na radnom mestu neće biti dozvoljeno, a psiholozi smatraju da to može uticati na njihovu produktivnost.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

00:17

Default images

Zakon štiti stanovništvo zabranom pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima i na radnim mestima, a za njegovo kršenje propisane su visoke novčane kazne.

Primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu otvorila je pitanje diskriminacije pušača, ali i kako će zabrana uticati na njihovu produktivnost u poslu.

Ukoliko ste pušač i u četvrtak poželite da zapalite cigaretu, prethodno dobro proverite gde ćete to učiniti. Pušenje će biti zabranjeno na radnom mestu, u liftovima, hodnicima, čekaonicama, školama, fakultetima, bolnicama, menzama, bioskopima. Ipak najslobodniji da pušite bićete u svom stanu, a to će biti moguće i u kafićima manjim od 80 kvadrata čiji vlasnici se za to odluče i u posebnim prostorijama na poslu, koje međutim poslodavac nije dužan da obezbedi.

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da će primena zakona dugoročno doprineti smanjenju broja pušača, ali kratkoročno će izazvati smanjenje produktivnosti strastvenih pušača.

"Za one ljude koji prosto ne mogu bez cigareta, ja verujem da svaka ta pomisao da u toku radnog vremena uopšte ne mogu da puše je ravno katastrofi. Verujem da će oni biti uzmenireni, dekoncentrisani, da će stalno misliti na to kako da odu na neku pauzu. Svakako će uticati na to da će se lošije osećati i sigurno će doći do pada produktivnosti, slabijih rezultata, ali nadam se da to neće trajati dugo", kaže Trebješanin.

Dok nadležni tvrde da Zakon nije uperen protiv uživalaca cigareta, oni odgovaraju da je u pitanju diskriminacija.

Sociolog Ksenija Petrovar saglasna je sa stavom države i kao argument koristi činjenicu da je naučno dokazano da pušenje šteti zdravlju.

"Naprosto je to pitanje slobode i neke granice gde vi ugrožavate druge. Pušači time što ugrožavaju zdravlje drugih građana na neki način moraju da prihvate da postoje nekakvi prostori u kojima oni mogu da puše. Mislim da je potpuno opravdano da se u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama potpuno zabrani pušenje. Oni koji puše, to će da rade u baštama i dvorištima. U drugim ustanovama oni mogu da se organizuju, da imaju neki svoj prostor, neku svoju sobu", kaže Petrovarova.

Ukoliko zapalite cigaretu na pogrešnom mestu i pri tom budete uhvaćeni, platićete 5.000 dinara, dok će za kršenje zakona pravnim licima biti odrezana suma između 500.000 i milion dinara.

Inače, u Srbiji puši jedna trećina stanovništva, a od posledica pušenja godišnje umre 16.000 ljudi.

Visoke kazne za nepoštovanje zakona

Ukoliko puše van dozvoljenih prostorija, pojedinci će biti kažnjeni sa 5.000 dinara, odgovorna lica od 30.000 do 50.000 dinara, preduzetnici od 300.000 do 500.000 dinara, a pravna lica od 500.000 do milion dinara, kaže za B92 dr Ana Jovićević, članica Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Sanitarna, zdravstvena, prosvetna, tržišna, turistička, inspekcija rada, inspektori za preventivnu zaštitu MUP-a Srbije ali i komunalna policija, kontrolisaće sprovođenje zakona.

Dr Jovanović je bila gošća Vesti TV B92, a možete pogledati snimak njenog gostovanja.

Za promenu se spremaju i novinari B92

Uživanje u duvanskom dimu bez ograničenja odbrojava poslednje sate i u zgradi B92.

Nalepnica "Zabranjeno pušenje" umesto ploče "Pušačka zona" - jedan potez ruke simbolično je obeležio kraj pušačke ere. Uz uzvike negodovanja okupljenih pušača, plakati o zabrani zalepljeni su na jedina dva mesta u kojima je pušenje bilo dozvoljeno.

I popularna kafana na prvom spratu zgrade B92 od sutra će postati nepušačka zona. Ovo je do sada bio prostor u kojem su novinari uz cigaru raspredali o najnovijim političkim dešavanjima ili su samo neobavezno, privatno ćaskali.

Kafana je omiljeno mesto i nekih nepušača iz kuće B92.

Plašim se da se sada sve ne promeni što se tiče atmosfere u kafani. Pet godina već ne pušim, ali u kafanu dolazim svakodnevno", rekao je Igor Božić, urednik TV B92.

"Dobro je što se štite nepušači, ali ovo sada je diskriminacija pušača!", oštar je Ivan Protić, bard srpske žurnalistike.

Kolege na B92 komentarišu i kakva će biti efikasnost sprovođenja ovog zakona. Brojne evropske zemlje popustile su pred zahtevima pušača. U Bavarskoj je godinu dana nakon usvajanja zakona odlučeno da se ublaže pravila. Slično se desilo i u Hrvatskoj nakon 24-časovnih protesta kafedžija, ali i u Holandiji, koja je ukinula zabranu pušenja u barovima i kafićima čija je površina manja od 70 kvadratnih metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: