SZO: U Rusiji najviše pušača

Rusija zauzima prvo mestu u svetu po broju pušača, rezultati su istraživanja Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Beta

Utorak, 09.11.2010.

15:54

Default images

Istraživanje, koje je sprovedeno 2009. godine u 14 zemalja, pokazalo je da u Rusiji ima skoro 44 miliona pušača, odnosno da puši skoro 40 odsto stanovništva.

Među muškarcima puši 66 odsto, a među ženama 22 odsto. Visoki funkcioner Ministarstva Marina Ševireva rekla je da godišnje u Rusiji od posledica pušenja umire do pola miliona ljudi, odnosno 17 odsto od ukupnog broja umrlih.

Zamenik ministra Jurij Voronjin rekao je da je visoki nivo korišćenja duvanskih proizvoda zabeležen u svih grupama, nezavisno od pola i uzrasta, i predstavlja značajnu pretnju za zdravlje ljudi.

Prema izveštaju SZO, svaki pušač u Rusiji mesečno prosečno troši 67 rubalja (oko 13,2 evra) na cigarete, ako se računa da je prosečna cena kutije 24 rublje.

Prema analizi, svaki pušač bi mogao da za taj novac kupi 37 vekni hleba, ili 15 litara mleka, ili dva kilograma sira ili mesa.

"Po tim pokazateljima, Rusija je tek iza zemalja kao što su Bangladeš ili Meksiko", kazao je autor istraživanja u Rusiji Oleg Storoženko.

Predstavnik SZO u Rusiji Luiđi Milorini kazao je da se Rusija 2008. godine priključila okvirnoj konvenciji SZO u borbi protiv pušenja i izrazio nadu da će zemlja preduzeti najodlučnije korake u smanjivanju pušenja.

Premijer Vladimir Putin potpisao je u septembru konvenciju državne politike do 2015. godine za smanjenje korišćenja duvanskih prozivoda, koja predviđa povećanje akciza i zabranu reklame.

Po oceni ekonomista, povećanjem akciza na duvan u državni budžet će se godišnje slivati dodatnih 125 do 153 milijarde rubalja.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se najveći broj pušača zalaže za potpunu zabranu reklamiranja cigareta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: