EK podnosi izveštaj o Srbiji

Evropska komisija objaviće u Briselu godišnji izveštaj o napretku država koje teže članstvu u EU.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

00:54

Default images

Prema onome što je do sada poznato, Srbija je u izveštaju o napretku pozvana da uloži veće napore u pronalaženju i hapšenju preostalih haških begunaca.

Pored toga, veće napore treba uložiti i u reformu pravosuđa i administracije.

U izveštaju, koji će usvojiti i kolegijum svih komesara Evopske komisije, kako je objašnjeno, mogući su još neki dodaci oko viđenja problema nasilja ekstremističkih grupa prema homoseksualcima, Romima i drugim manjinskim grupama. Valjana dopuna, dovršetak Reforme pravosuđa je u izveštaju Evropske komisije označen kao neodložni zadatak jer je to bitna stavka uslova političke demokratije, ispunjavanja merila iz Kopenhagena, a povezano je neposredno i s daljim nužnim uspesima u bitki protiv organizovanog kriminala, korupcije, sukoba interesa.

Evropska komisija je uputila više misija u Beograd, u nastojanju da se zajedno sa srpskim vlastima nađe najbolje rešenje za pospešenje reforme pravosuđa.

Ipak, navodi se u izveštaju, manjkavosti i nemanje uvida u postupak izbora sudija i tužilaca "dovodi u pitanje nezavisnost pravosuđa i može dovesti do političkog upliva" na srpsko sudstvo.

Velike zamerke, isto kao kad su u pitanju ostale zemlje zapadnog Balkana, upućene su i na račun "opšteproširene korupcije". Podvlači se i očekivanje da srpski parlament usvoji zakon o finansiranju političkih stranaka.

Evropska komisija ima pohvalne reči za podsticanje plodotvornije saradnje Srbije sa susedima, posebno s Hrvatskom i najnovijim potezima u unapređivanju veza s Bosnom i Hercegovinom.

Veliki značaj se u izveštaju pridaje odluci vlasti u Beogradu da zajedno s EU, kroz rezoluciju UN, pokrenu dijalog s Prištinom, što se vidi kao zalog jačanja stabilnosti regiona, boljeg života ljudi i puta u Evropu.

"Vidan napredak je ostvaren u bitki protiv organizovanog kriminala, a saradnja ključnih službi u Srbiji, regionu i međunarodnoj ravni je donela dobre rezultate u istragama na visokom nivou i hapšenja mnogih optuženih", navodi se u izveštaju Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: