Medvedev zabrinut zbog S. Koreje

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev zabrinut zbog nuklearnog naoružanja Severne Koreje i zbog njenih nuklearnih aktivnosti u blizini ruskih granica.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

21:39

Default images

Naravno da nas zabrinjava to što nuklearne ambicije Severne Koreje stvaraju vojne i političke tenzije na severoistoku Azije, u blizini istočnih granica Rusije, kaže on.

"Da ne pominjemo to što je severnokorejsko zemljište za probe udaljeno jedva više od 100 km od naše teritorije", rekao je Medvedev u intervjuu južnokorejskim medijima.

Nuklearne aktivnosti Pjongjanga verovatno će biti jedna od tema razgovora Medvedeva s južnokorejskim predsednikom Liom Mjung-bakom i svetskim liderima koji će učestvovati na samitu G20 koji se održava ove sedmice u Južnoj Koreji.

Medvedev je čak ukazao da je Severna Koreja veća pretnja od Irana, kome se pridaje više pažnje, zato što se Iran ne deklariše kao nuklearna sila, zato što nije izveo nuklearnu probu i zato što nije zapretio da će to uraditi.

Sovjetski Savez je podržavao Severnu Koreju, ali Rusija je sada u grupi od pet svetskih sila, zajedno sa SAD, Kinom, Japanom i Južnom Korejom, koje vode pregovore s Pjongjangom o denuklearizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: