EK kažnjava kartel avio-kompanija

Evropska komisija kaznila 11 avio-kompanija sa ukupno 799,4 miliona evra globe zbog malverzacije cenama koje je dovelo do poskupljenja tarifa za prevoz tereta.

Izvor: Beta

Utorak, 09.11.2010.

21:33

Default images

Najveću kaznu dobila je avio-kompanija Er Frans-KLM koja će morati da plati 310,1 milion evra, dok će Britiš ervejs PLC biti kažnjen sa 104 miliona evra.

EK navodi da su ti avio-prevoznici od decembra 1999. do februara 2006, kao kartel, povećavali cene prevoza tovara u skladu sa poskupljenjem goriva i taksi, ali ih nisu snižavali kada bi gorivo pojeftinilo.

"Da nije bilo intervencije Komisije, te avio-kompanije ne bi 2006. godine obustavile te svoje postupke", rekao je komesar za konkurenciju Žoakin Almunja.

Er Frans-KLM će, takođe, morati da plati kaznu od 29,5 miliona evra za avio kompaniju Martiner, čiji je sada vlasnik.

Kažnjene su i Er Kanada, Katavej Pacifik, Kargoluks, Džepen erlajns, LAN Čile, SAS, Singapur erlajns i Kvantas - sa po 8,2 do 79,9 miliona evra.

Komisija je odbacila optužbe protiv još 11 avio prevoznika jer nije uspela da dokaže da su učestvovali u kartelu.

Lufthanza je uspela da izbegne kaznu jer je odala Evropskoj komisiji ostale avio-kompanije, od kojih su sve, sem Singapur erlajnsa, izdejstvovale da im bude smanjena kazna između 15 i 50 odsto, jer su sarađivale sa evropskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: