Mjanmar: Uspeh partije bliske hunti

Većinu mandata u parlamentu Mjanmara osvojila partija koju podržava vojna hunta. Sukobi vojske i pobunjenika se nastavljaju

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

17:00

Default images

Vodeće mjanmarske prodemokratske stranke priznale su danas poraz na prvim izborima u zemlji u poslednjih 20 godina.

Većinu mandata u parlamentu, čak 80 odsto, osvojila je partija koju podržava vladajuća vojna hunta. U međuvremenu, sukobi pobunjenika i vladinih trupa na granici Mjanmara, nekadašnje Burme, sa Tajlandom, se nastavljaju.

U poslednja tri dana 20 000 stanovnika pogranične oblasti pobeglo je iz zemlje.

Sukobi na tri pogranična punkta na tajlandsko-mjanmarskoj granici izazvali su pravi egzodus lokalnog stanovništva.

Tajland je već odavno utočište za oko 250 000 pripadnika jedne od manjinskih etničkih zajednica, koji su pobegli od brutalne kampanje mjanmarske armije.

"Nije bezbedno ostati kod kuće. Bio sam uplašen za porodicu, pa smo prebegli", kaže jedan izbeglica iz Mjanmara.

Okršaji traju od nedelje, a danas je vojska saopštila da su pobunjenici proterani sa nekih strateških mesta. Neki od izbeglih meštana rešili su da se vrate u svoje kuće, većina je ipak suviše uplašena.

"Pustićemo izbeglice da se vrate u zemlju kada nam mjanmarska vojska potvrdi da je bezbedno", poručio je komandant Treće tajlandske armije Vanatip Vongvai.

Tajlandska vojska rasporedila je dodatne trupe uz granicu sa Mjanmarom.

U zoni sukoba gerilaca i vladinih trupa, na severu Mjanmara, živi oko 150 000 pripadnika etničke grupe Karen, koja je protivnik aktuelnog režima.

Njihov otpor surovo se kažnjava već 30 godina. Vojska je upadala u sela, palila, silovala i rušila, ali to ih nije sprečilo da nastave borbu.

Parlamentarni izbori za vladajuću vojnu huntu bili su samo još jedan pokušaj da dodatno učvrsti vlast. Njihovi politički protivnici i zapadne diplomate ocenili su izbore kao nedemokratske i represivne.

U jučerašnjem obraćanju indijskom parlamentu američki predsednik Obama rekao je da je očigledno da su ih vojne vlasti pokrale.

Stranka nobelovke Aung San Su Ći bojkotovala je izbore, jer je većina aktivista u zatvorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: