"Završićemo reformu pravosuđa"

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila u intervjuu "Politici" da će Visoki savet sudstva otkloniti sve nedostatke na koje je ukazala Evropska komisija.

Izvor: Politika

Utorak, 09.11.2010.

23:48

Default images

Malovićeva je kazala da će reforma pravosuđa biti dovršena po evropskim standardima.

Ona je rekla i da nema nikakve sumnje da Srbija ulaže sve napore kako bi se Goran Hadžić i Ratko Mladić našli u Hagu.

"Ne znam da li može da se učini više da oni budu uhapšeni, ali sigurna sam da mora. Jedini pravi odgovor je da se njih dvojica nađu u Hagu. Svaka prognoza o tome kada će se to desiti je kontraproduktivna, ali sam sigurna da adekvatan odgovor moramo dati budućim generacijama čija sudbina zavisi upravo od hapšenja ova dva haška optuženika", istakla je ministarka pravde.

Ona je navela da ima poverenje u profesionalnost i jasnu volju članova Akcionog tima, koji su odlučni da taj posao dovedu do kraja.

"Uverena sam da će njihovi napori uroditi plodom - Mladić i Hadžić će se naći pred licem pravde. Interes Srbije nije da ratni zločinci slobodno šetaju. Informacije iz Akcionog tima ne cure, u tom telu sede odgovorni ljudi, koji su profesionalci", kazala je Malovićeva.

Ona je izjavila da je veliki broj zaostalih sudskih predmeta nasleđeno stanje.

"Nisu predmeti stari 20 godina nastali preko noći, već se oni trajno provlače kroz sudski sistem. Nerealno je očekivati da se za nepunu godinu reše svi zaostali predmeti iz prošlosti, koji su se gomilali", kazala je ministarka pravde.

"Napredak je evidentan, ali svakako mora biti bolje. Izveštaj Visokog saveta sudstva iz avgusta ove godine o radu sudova već pokazuje da je efikasnost povećana posebno u oblasti privrednih sudova, što je od ključnog značaja za zaštitu investicija u Srbiji", smatra Malovićeva.

Ona je podsetila da je država donela "jasan i snažan institucionalni i zakonodavni okvir" za uspešnu borbu protiv korupcije i sada nam predstoji primena donetih antikorupcijskih zakona, kao i rad na jačanju nezavisnih institucija.

"Nedopustivo je da korupcija bude bilo gde zastupljena kod nosilaca najvažnijih javnih funkcija, onih od kojih zavisi sudbina građana", rekla je Malovićeva, kao i da je za uspešnu borbu protiv korupcije potrebno da se ona saseče u samom vrhu.

"Svi oni za koje se ustanovi da su počinili takva krivična dela biće procesuirani i u tom segmentu neće biti izuzetaka. To garantuje i nova nadležnost koju je dobilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje će procesuirati krivična dela visoke korupcije", rekla je Malovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: