File: Hag ostaje uslov

Srbija čvrsto ispunjava uslove iz SSP, ali puna saradnja sa Haškim tribunalom ostaje osnovni uslov za članstvo u Uniji, poručio je evropski komesar Štefan File.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

18:47

Default images

File je prilikom predstavljanja izveštaja EK naglasio da bi Srbija trebalo da pokaže "konstruktivniji stav" o učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji.

"Mesto Srbije je u EU, vidimo Srbiju kao ključnu zemlju za pomirenje u regionu, vrata EU su otvorena, ali ne bezuslovno: trenutak za reforme se ne sme propustiti", poručio je File.

Govoreći o Kosovu, File je konstatovao da se "značajno" odvija proces decentralizacije, u čemu učetvuje i Euleks, ali da glavni politički izazov ostaje regionalna saradnja.

"Zvaničnici Kosova moraju da ulože veći napor da omoguće Kosovu učešće u regionalnim forumima", rekao je File, i dodao da će Evropska komisija predložiti da uskoro počne dijalog o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

On je rekao da će biti predloženo otvaranje procesa pristupa Kosova programima EU.

U izveštaju Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana konstatuje se da je Srbija slabo napredovala u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana.

Kacin: Hag-Kosovo-pravosuđe

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da su u približavanju Srbije EU, najveće brige saradnja sa haškim sudom, pitanje Kosova i reforma sudstva.

U govoru koji je, u utorak uveče povodom predstavljanja izveštaja komesara Štefana Filea, održao na Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Kacin je pozdravio napredak koji su Srbija i njena vlada dosegli tokom ove godine.

Kacin posebno pozdravlja spremnost Beograda da počne dijalog sa Prištinom i dodaje da su glavne brige EU po pitanju Srbije i njenog približavanja EU: saradnja sa haškim tribunalom, pitanje Kosova i reforma sudstva. Kacin dodaje da u Srbiji mora da bude uspostavljena stvarna vladavina prava, a kriterijumi iz Kopenhagena moraju da budu ispunjeni.

Jelko Kacin je naveo i da, ovom prilikom, mora da istakne i zaštitu ličnih datoteka, jer Zakon o zaštiti ličnih podataka još uvek nije potpuno u skladu sa standardima EU, a svo potrebno zakonodavstvo o tome još nije usvojeno.

"Još puno više je potrebno učiniti za nezavisnost i slobodu medija. Postoje velike prepreke pri postizanju tog cilja: monopol u vlasništvu nad medijima, stranačka feudalizacija medijskih kuća i još uvek prejako prisustvo žute štampe. Sve to ostavlja ozbiljne posledice na politiku i na šire ostvarivanje demokratske kulture", kazao je on.

Kacin dodaje da sada kada je Savet EU zamolio Evropsku Komisiju za mišljenje o molbi Srbije za članstvo u EU, Beograd ima priliku da razmisli o trenutnoj političkoj i privrednoj situaciji, jer nijedan izazov i nijedan napor ne smeju da budu preteški kada se radi o zalaganjima da mišljenje Evropske komisije bude pozitivno.

Ovom prilikom se Jelko Kacin založio i da Priština i Ankara, što pre, dobiju planove za viznu liberalizaciju.

Kacin smatra i da Kosovo deli neke od izazova sa drugim državama zapadnog Balkana i da borba protiv krijumčarenja droge i ljudi mora da postane prioritet naredne kosovske vlade.

"Pored toga je uspeh i napredak u dijalogu sa Beogradom zavisan od obeju strana. Priština bi morala da ispuni svoje obaveze", smatra Kacin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: