Đelić: Pozitivan izveštaj EK

Evropska komisija je napisala pozitivan izveštaj o Srbiji, sa reformskim idejama i menijem za sledeću godinu, ocenio je Božidar Đelić.

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2010.

18:20

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić kaže da će Srbija poštovati preporuke Brisela.

S tim u vezi, kaže Đelić, pozitivno je i to što će Srbija ispunjavanjem tih kriterijuma dobiti status kandidata i biti u stanju da počne pregovore za ulazak u Evropsku uniju.

Đelić je rekao i da je u izveštaj uključeno deset ključnih tema, od dovršetka pravosudne reforme i izglašavanja zakona o restituciji, daljih ekonomskih reformi, jačanja regulativnih tema, kao i rešavanja pitanja mandata poslanika.

"Ipak, sve su ovo uslovi koji će obezbediti da Srbija dobije status kandidata sledeće godine i da započne pregovore za ulazak u EU", rekao je Đelić za Tanjug.

"Očekujemo da na bazi ovih sugestija sledeće godine ispravimo ono što se mora ispraviti i da kao što je to slučaj sa Crnom Gorom u roku od godinu dana prođemo od prosleđivanja kandidature, do dobijanja statusa kandidata", istakao je Đelić.

Kosovo u svetlu Rezolucije 1244

Kada je reč o Kosovu, Đelić je rekao da je u izveštaju "postavljeno pitanje dobrosusedskih odnosa, s tim što Kosovo ostaje prikazano u svetlu Rezolucije 1244, u svakom elementu tog dokumenta".

"To potvrđuje da je on statusno neutralan i da je - ako govorimo o dijalogu između Beograda i Prištine - reč o pitanjima svakodnevnice koje smo mi kao Srbi spremni da pokrenemo u skladu sa rezolucijom koju smo u septembru podneli Ujedinjenim nacijama", objasnio je Đelić.

Odgovor na upitnik tokom prvog tromesečja 2011.

Povodom upitnika koji će evropski komesar za proširenje Štefan File 24. novembra uručiti Srbiji, Đelić je rekao da svaki upitnik ima neke specifičnosti i da je Vlada Srbije izvršila pripremne radnje na bazi upitnika koje su dobili susedi.

"To će nam pomoći da već tokom prvog tromesečja sledeće godine odgovorimo. A specifična pitanja nije teško predvideti, jer će se ticati onih elemenata ovog izveštaja gde se očekuje najveći napredak", ocenio je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije rekao je i da će potpitanja u upitniku sigurno biti, jer ih već ima i u prvih 2.400 pitanja.

"Neka od tih pitanja će tražiti dodatne reforme da bismo dostigli evropske standarde u tom domenu. Može se očekivati da kada Srbija vrati popunjeni uputnik, tokom prvog tromesečja sledeće godine, uslede tehničke misije tokom drugog kvartala 2011, kako bi se proverilo da ono što je napisano odgovara realnosti, posle čega će uslediti dodatna pitanja", rekao je Đelić.

"Pred nama je dodatni posao da bi Evropska komisija bila u stanju da na bazi ovog izveštaja, uputnika, našeg rada i saradnje, već u septembru ili oktobru sledeće godine iznese svoje mišljenje i da na bazi tog mišljenja, na decembarskom samitu naredne godine, tokom poljskog predsedavanja EU Srbija dobije i status kandidata", zaključio je Đelić.

Opširnije o izveštaju Evropske komisije čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: