Trka sa vremenom

Jačina naknadnih potresa u Kraljevu sve je slabija, jutrošnji je bio 2,8 stepeni. Kraljevčani su i noćas popravljali kuće, strahujući od kiše.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.11.2010.

23:47

Default images

Skoro sedam dana nakon zemljotresa u Kraljevu, u kojem je uništeno nekoliko hiljada objekata, meštani Kraljeva i dalje saniraju štetu.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je da se procenjuje stanje oštećenih objekata i da je veliki broj onih objekata koji nisu više za stanovanje.

"Do kraja postupka procene takvih objekata, na osnovu situacije na terenu bi moglo biti oko 1.000. Ja se nadam samo da taj boj neće biti mnogo veći od ove procene", rekao je Simović u Kažiprstu B92.

Kraljevu su u pomoć priskočili pripadnici MUP-a Srbije, vojska i vatrogasci. Tom gradu još su neophodni inženjeri za procenu šteta, jer je do sada prijavljeno preko 13 000 rizičnih objekata.

Porodica Marinka Marinkovića iz Sirce samo je jedna od onih koja je pretrpela strahotu u samo tridesetak sekundi. Njihova kuća predviđena je za rušenje. Devet članova porodice dane provodi u dvorištu, a noć kod komšija.

U gradu ali i u okruženju, trake opasnosti i zabrane stanovanja u rizičnim objektima sve su češće.

Policija i Žandarmerija, njih oko 400, dobrovoljno su došli da raščišćavaju posledice zemljotresa. Tu su kolege iz Jagodine, Kruševca i Užica.

Sa policijskim službenicima je i načelnica Policijske uprave Užice Dragica Jeftović.

“Narednih dana u dogovoru sa kriznim štabom, ukoliko bude trebalo policajaca, odnosno koliko bude trebalo radne snage, mi bićemo ponovo angažovati”, poručuje ona.

Do sada je preko 13.000 ugroženih prijavilo svoje stambene objekte za eventualnu odštetu, ali se taj broj uvećava. Broj Komisije varira, pa je neophodna i pomoć stručnih lica da bi se procenila šteta, kaže Katarina Vasiljević iz Komisije za procenu štete i bezbednost objekata.

“Ja apelujem na sve inženjere raspoložene i sve ljude dobre volje da dođu i da nam pomognu da bi što pre odradili procenu objekata u smislu bezbednosti po život i zdravlje ljudi u ovom gradu”, kaže ona.

Pomoć stiže, ali su Kraljevu i dalje potrebni volonteri za raščišćavanje, ali i auto-prevoznici koji bi pomogli u prevozu građevinskog materijala. Biće potrebne verovatno i montažne kuće.

Pukotine u zemlji i novi izvori

Na više lokacija u okolini Kraljeva posle zemljotresa pojavili su se novi izvori vode i pesak, rečeno je danas agenciji Beta.

U kukuruzištu Miluna Veskovića u zaseoku Bačevište u Sirči pored Zapadne Morave otvorila se raspuklina duga više od 20 metara iz koje su se pojavili pesak smeđe boje i voda.

Raspuklinu u njivi tri kilometra udaljenoj od porodične kuće Veskovića juče je tokom obilaska primetio njegov sin Miroslav.

"Zapadna Morava je blizu njive, ali njiva je dva metra viša od nivoa reke pa pretpostavljamo da su pesak i voda poreklom iz reke. Jutros je ekipa Hidrometeorološkog zavoda Srbije uzela uzorak peska radi ispitivanja", kazao je agenciji Beta Milun Vesković, čija je kuća oštećena u zemljotresu.

Prema njegovim rečima, u Sirči u jednom domaćinstvu pojavio se izvor slane vode, dok su dva izvora mineralne, sumporne vode u Sirčanskoj banji znatno pojačana, a pojavio se i novi, treći izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: