Posle zemljotresa pesak na njivama

Na više lokacija u okolini Kraljeva posle zemljotresa pojavili su se novi izvori vode i pesak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

19:50

Default images

Strah od novih potresa je i dalje prisutan ali nove pojave u Sirči i Oplanićima uznemiruju javnost.

Naime, na ove dve lokacije na njivama se pojavio pesak i pukotine, a presušio je i jedan bunar.

U kukuruzištu Miluna Veskovića u zaseoku Bačevište u Sirči pored Zapadne Morave otvorila se raspuklina duga više od 20 metara iz koje su se pojavili pesak smeđe boje i voda.

Raspuklinu u njivi tri kilomtra udaljenoj od porodične kuće Veskovića juče je tokom obilaska primetio njegov sin Miroslav.

"Zapadna Morava je blizu njive ali njiva je dva metra viša od nivoa reke pa pretpostavljamo da su pesak i voda poreklom iz reke. Jutros je ekipa Hidrometereološkog zavoda Srbije uzela uzorak peska radi ispitivanja", kazao je agenciji Milun Vesković čija je kuća oštećena u zemljotresu.

Prema njegovim rečima, u Sirči u jednom domaćinstvu pojavio se izvor slane vode, dok su dva izvora mineralne, sumporne vode u Sirčanskoj banji značajno pojačana, a pojavio se i novi, treći izvor.

Panike za ovu pojavu nema jer su seizmolozi posetili lokaciju i konstataovali da je pesak posledica sekundarnih udara zemljotresa.

Kraljevo je u noći između 2. i 3. novembra pogodio zemljotres u kome je dvoje ljudi stradalo, više desetina je povređeno i načinjena je ogromna materijslna šteta. Tlo se još smiruje i manji potresi su svakodnveni.

Precizne štete u ovom gradu biće poznata za mesec-dva, ali se mere stotinama miliona evra i neće moći samo Kraljevo da ih sanira, već će biti potrebna pomoć Vlade Srbije.

Više od 750 kuća je do sada stavljeno van upotrebe, ali je na spisku još oko 10 hiljada potencijalno neupotrebljivih. Krizni štab je u popodnevnim satima obavestio građane da je voda ispravna za piće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: