Borba za mesta potpredsednika DS-a

Demokratska stranka biraće novo rukovodstvo 18. decembra. Najveća borba vodiće se za potpredsednička mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

19:19

Default images

Budući da nema dileme da će Boris Tadić ponovo biti izabran za predsednika stranke, najveća borba vodiće se za pet potpredsedničkih mesta.

Raspisani su najvažniji izbori u ovoj godini. Funkcioneri DS-a, najveće stranke u vlasti, počinju borbu za svoja partijska mesta. Od danas, pa do sredine decembra vodiće se tiha unutarstranačka kampanja.

Najveća gužve biće za mesta potpredsedika. Na pet fotelja namerillo se najmanje desetak demokrata.

Portparolka DS-a Jelena Trivan smatra da je konkurencija poželjna.

“Ja bih volela da imamo jaku konkurenciju, i kandata i ideja, zato što to daje jednu novu snagu DS-u. Ono što ne očekujem, a mediji očekuju, jesu ta neka unutarstranačka trvenja i podele. Toga neće biti, stranački život će se posle toga normalno nastaviti”, očekuje ona.

Jedno mesto pripada Vojvodini i tu poziciju kao i do sada zauzeće Bojan Pajtić, jer se Oliver Dulić neće kandidovati.

Veruje se da će potpredsednička mesta zadržati i Dušan Petrović i Dragan Šutanovac. Za jedno preostalo mesto vodiće se teška bitka.

Glavni i odgovorni urednik lista "Politika" Dragan Bujošević očekuje da jedno potpredsedničko mesto pripadne Beogradu.

“Prirodno je da jedno mesto pripadne Beogradu. Ko će biti taj simbol Beograda, da li to mora da bude gradonačelnik ili neko drugi, to je stvar ne stranci da odluči. Bio je tu Boža Đelić i ko se sve tu pominjao, ali ja mislim da će to biti utakimica Vuka Jeremića i Dragana Đilasa”, ocenjuje on.

Jedno potpredsedničko mesto zagarantovano je damama. Kao kandidatkinje za to mesto spominju se Nada Kolundžija i Jelena Trivan.

Portparolka DS-a kaže da su u pitanju spekulacije.

“Videćemo u narednim danima ko će se kandidovati i tada možemo o tom procesu da govorimo, i kada je reč o ženskim i kada je reč o muškim mestima. Ja sam do sada bila pretrpana dnevnim stranačkim životom da o tome nisam razmišljala, ni donela odluke”, kaže Trivanova.

Urednik "Nove srpske političke misli" Đorđe Vukadinović veruje da će izborna skupština izazvati dosta zle krvi među viđenijimi demokratama.

“U ovom slučaju se radi o neobjavljnoj, ali ne zbog toga manje žestokoj, bici za Tadićevo nasleđe, za eventualnog naslednika Borisa Tadića, iako on računa na još jedan predsednički mandat, pitanje drugog čoveka DS-a se ozbiljno sada postavlja. Nije bitno samo ko će ući u tih pet, nego i kakav će biti njihov odnos snaga”, smatra on.

Osim presednika i potpredsednika biraće se i članovi predsedništva, predsednik Političkog saveta, članovi Glavnog odbora, Statutarna komisija i Nadzorni odbor. Demokrate će doneti i stranačku strategiju za narednih deset godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: