Čestitke iz Srbije BiH i Albaniji

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić čestitao je BiH i Albaniji u ime Vlade Srbije i svoje lično ime na ostvarivanju bezviznog režima sa zemljama šengenske zone.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

17:01

Default images

Đelić kaže da je odluka Saveta ministara EU važan korak za BiH i Albaniju i njihove građane koji će uskoro, posle mnogo godina, moći slobodno da putuju Evropom.

"Uspeh bilo koje zemlje regiona u procesu evropskih integracija je zapravo korak napred ka Evropi za čitav region", rekao je on.

"Odluka o ukidanju viznog režima za BiH i Albaniju je od velikog značaja za ceo region, jer ona govori i o tome da Evropa naš region posmatra kao partnera, a ne pretnju u domenu bezbednosti", naveo je Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije poslao je pismo predsedavajućem Predsedništva BiH Harisu Silajdžiću, članovima Predsedništva Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću, kao i albanskom ministru za evropske integracije Majlindi Bregu.

Evropska unija je danas odlučila da ukine vize građanima BiH i Albanije. Odluka će 14. decembra biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. decembra moći slobodno da putuju. Odluka je doneta jednoglasno, na sastanku ministara unutrašnjih poslova 27 zemalja članica EU.

Čestitke od Dačića

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je svojim kolegama - ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću i ministru unutrašnjih poslova Albanije Ljuljzimu Baši ukidanje viza za građane te dve države.

"Postoji dobra regionalna saradnja u borbi protiv kriminala i korupcije i to je razlog što je Srbija podržala donošenje ovakve odluke", naglasio je Dačić i pozdravio odluku Evropske komisije.

Kako je naveo u telegramima kolegama u BiH i Albaniji, odluka EU će biti dodatni impuls za saradnju i ubrzanu integraciju regiona u Uniju.

"Ta odluka pokazuje da su zemlje učinile ogroman napor tokom jedne i po godine teškog rada na ispunjavanju uslova iz mape puta i ona pokazuje da je mesto regiona u EU", ocenio je Dačić i naveo da je to i poruka građanima BiH i Albanije da Evropa razume potrebu da živimo, radimo i putujemo kao i svi drugi Evropljani.

Dačić je ocenio da su tu poruku građani još davno zaslužili, a da je odluka EK rezultat promena u regionu, njegove modernizacije i približavanja evropskim standardima započetim još 2000. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: