Dežer: Izveštaj EK kao mapa puta

Ambasador EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da će u upitniku Evropske komisije, koji 24. novembra iz Brisela stiže u Beograd, biti oko 2.400 pitanja.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Petak, 05.11.2010.

23:58

Default images

Na ta pitanja, Srbija treba da odgovori potpuno i precizno, a Dežer kaže da novi izveštaj EK treba da posluži vlastima kao mapa puta.

Dežer je za "Večernje novosti" rekao da će u tom izveštaju EK o napretku Srbije koji stiže 9. novembra, biti rečeno da napretka ima u nekim poljima, ali će i biti naglašeno i gde napretka nema dovoljno.

"Ovaj izveštaj treba da posluži vlastima kao mapa puta kako bismo jasno videli šta je urađeno, a šta nije", rekao je Dežer.

On je za upitnik EK rekao da će pitanja biti podeljena u tri uobičajene celine - političku, ekonomsku i usklađenost domaćeg zakonodavstva sa standardima EU.

"To će biti, manje-više, slična pitanja poput onih koja smo postavili Crnoj Gori i Albaniji, naravno, prilagođena specifičnostima Srbije. Ovim zemljama smo, posle dobijenih odgovora, slali i dodatna pitanja, pa se može desiti da to uradimo i Srbiji", izjavio je Dežer.

On je rekao da je u interesu svih da razgovori Beograda i Prištine počnu, da se pronađu praktična rešenja za ljude koji žive na Kosovu i žele pravdu i funkcionalan sistem.

Dežer je naveo da EU neće Srbiju pitati da odgovori o Kosovu. "Upitniku prilazimo sa statusno neutralne pozicije, kao što smo radili i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Isti princip važiće za upitnik".

"Kada Srbija odgovori na upitnik, pregledaćemo ga. Naši eksperti će proveriti da li se odgovori na pitanja poklapaju sa stvarnom situacijom na terenu. Od trenutka uručenja upitnika, preko dodatnih analiza i provere navedenih podataka, pa do trenutka konačnog formulisanja mišljenja koje predstavljamo Evropskom savetu, biće potrebno oko godinu dana", rekao je Dežer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: