Oštećeno 4000 objekata u Kraljevu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je u Kraljevu na 4000 objekata oštećeno u zemljotresu, a da 310 objekata nije za stanovanje.

Izvor: Beta

Petak, 05.11.2010.

15:09

Default images

Dačić je rekao da je prethodna dva dana pregledano 1.130 objekata da bi se utvrdio stepen oštećenja nastao od zemljotresa.

On je precizirao da je na oko 4.000 objekata pričnjena šteta, od kojih su oko 90 odsto kuće za individualno stanovanje.

Ministar je kazao da su u Kraljevo upućeni stručnjaci Instituta CIP da bi ubrzali proces pregleda i sanacije oštećenih objekata.

On je podsetio da se pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije od momenta kada je zemljotres zadesio Kraljevo prisutni na tom području i angažovani na pružanju pomoći stanovništvu.

Dačić je pohvalio građane Kraljeva, jer u prethodna dva dana nije bilo nijednog incidenta zbog koga bi policija morala da reaguje.

Prema njegovim rečima, u cilju što brže sanacije posledica zemljotresa i normalizacije života, na to područje je upućeno, uz građevinski materijal, i 17 cisterni sa pijaćom vodom.

Dačić je istakao da je sledeća faza u pružanju pomoći Kraljevčanima da se što pre obezbedi obnavljanje kuća i ostalih stambenih prostora.

On je podsetio da su u zemljotresu oštećene i kuće u kojima žive policajci i da će njihovom saniranju pomoći MUP.

Dačić je dodao da će se zaposleni u MUP-u dobrovoljno odreći jednodnevne zarade u humanitarne svrhe, kako bi pomogli kolegama na području Kraljeva.

Iz NIP-a sto miliona dinara

(Tanjug
Ministarka za NIP Verica Kalanović najavila je da će iz interventnih sredstava tog ministarstva biti izdvojeno oko sto miliona dinara za sanaciju oštećenih objekata u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo.

"Prvo će biti obnovljen zdavstveni centar u Kraljevu, pa ostali objekti javne infrastrukture, kao što su škole, vrtići, domovi zdravlja, ambulante i drugo", rekla je Kalanovićeva.

Ona je najavila da će već sledeće sedmice, po ubrzanoj proceduri javne nabavke, biti izabran projektant za izradu projektne dokumentacije, koja bi trebalo da bude gotova do kraja godine, a da će ti projekti biti realizovani u 2011. godini.

Kalanovićeva je istakla da će sto miliona dinara biti upotrebljeno za izradu projektne dokumentacije i da će insistirati na tome da rokovi za njenu izradu budu što kraći, da bi mogla da se isplaniraju sredstva u budžetu NIP-a za sledeću godinu, za saniranje objekata.

Ona je istakla da ministarstvo za NIP ima u svom budžetu interventna finansijska sredstva, ali i da će sada biti prekinuta realizacija projekata koji nisu neophodni i da će oni biti nastavljeni u sledećoj godini.

Ministarka je rekla da će naknadno biti utvrđeni rokovi i cene za obnavljanje objekata i da će taj posao obaviti stručnjaci.

Kalanovićeva je predočila da je o prioritetima u obnavljanju objekata danas razgovarala sa gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem i predstavnicima Kriznog štaba, koji će odlučiti koji će objekti prvi biti sanirani.

Ona je kazala da je Zdravstveni centar u Kraljevu veoma važan za Kraljevčane i dodala da je i ona za njega lično vezana, jer se "tu dva puta porodila".

Kalanović je sa rukovodstvom Zdravstvenog centra obišla porodilište, interni blok, hirurgiju, polikliniku i ambulantu.

Ministarka za NIP je navela da će Vlada Srbije pružiti pomoć Kraljevu i njenim građanima kako bi se normalizovao život u tom gradu i da trenutno 30 ekipa procenjuje bezbednost objekata.

Gradonačelnik Kraljeva izjavio je da bi tokom dana trebalo da stigne desetak kamiona sa oko 452.000 komada crepa iz Leskovca iz Robnih rezervi, ukupne vrednosti oko 14 miliona dinara, koji će iz magacina u prigradskom naselju Adrani biti distribuiran krajnjim korisnicima. Štab za vanredne situacije u Kraljevu doneo je naredbu da prodavnice građevinskog i sličnog materijala neophodnog za sanaciju posledica zemljotresa rade neprekidno 24 sata.

Doneta je i naredba o zabrani održavanja javnih skupova dok bude trajala vanredna situacija izazvana razornim zemljotresom koji je u sredu izjutra pogodio Kraljevo.

"U vreme trajanja vanredne situacije nije dozvoljeno okupljanje građana u smislu sazivanja i održavanja zbora ili bilo kog drugog javnog skupa na teritoriji Kraljeva", navodi se u naredbi koju je kao komandant Sstaba za vanredne situacije potpisao gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović. Doneta je i naredba o radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i ugostiteljskih objekata.

Objekti za priređivanje igara na sreću i zabavnih igara koji imaju registrovanu ugostiteljsku delatnost radiće od 9 do 20 sati, a oni za priređivanje posebnih igara uz ugostiteljsku delatnost od 20 do 22 sata. Pekare i poslastičarnice koje imaju i ugostiteljsku delatnost radiće od 6 do 20 sati.

Ostali ugostiteljski objekti, osim onih sa smeštajnim kapacitetima, mogu da rade od 8 do 22 sata.

Sstab za vanrednu situaciju upozorava građane da je strogo zabranjeno skidanje traka kojima su obeleženi objekti, delovi objekata ili površine za koje se smatra da će se srušiti.

"Ovako obeleženi objekti i delovi grada pod policijskim su nadzorom", navodi se u saopštenju Kriznog štaba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: