Vojvodina dobija kancelariju u EU

Vojvodina će već početkom iduće godine otvoriti svoju kancelariju u Briselu, nešto ranije nego što je to bilo zvanično najavljivano.

Izvor: B92, Beta

Petak, 05.11.2010.

15:00

Default images

O tome su u Novom Sadu postigli dogovor predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Vojvođanska kancelarija u Briselu će početkom naredne godine profunkcionisati u okviru misije Srbije pri Evropskoj uniji. Ona pokrajinsku administraciju neće koštati ništa, a imaće i besplatnu logističku podršku.

Iako je prvobitno planirano da se kancelarija, zbog isplativosti, otvori kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU, ona će nakon ovog dogovora početi sa radom i pre statusa kandidata.

Šef diplomatije Vuk Jeremić smatra da će kancelarija Vojvodine u Briselu imati mnogo posla, pogotovo nakon što Srbija dobije status kandidata.

On takođe smatra da je ipak bolje da se kancelarija otvori pre nego što i zvanično postanemo kandidati za članstvo.

U Srpskoj radikalnoj stranci, pojedinačno najjačoj opozicionoj stranci u skupštini Vojvodine međutim smatraju da otvaranje kancelarije nema nikakvog značaja za građane.

Oni veruju da je mnogo važnije raspravljati o tome kako poboljšati život ljudi nego o tome kada i da li će biti otvorena kancelarija Vojvodine u Briselu.

Pokrajina će raspolagati celim spratom u zgradi misije. Pokrajinski premijer Bojan Pajtić je rekao i da će kadrovi koji će raditi u kancelariji biti birani po stručnosti i na konkursima.

LSV: Trebalo je da se desi ranije

Liga socijaldemokrata Vojvodine je pozdravila najavu otvaranja kancelarije Vojvodine u Briselu, ali je ocenila da je takvo predstavništvo "moglo i moralo" da bude otvoreno mnogo ranije.

"Javnosti je poznato da LSV odavno ukazuje na potrebu otvaranja te kancelarije i činjenicu da ona ne mora da košta jer su nam gostoprimstvo nudile druge regije, ali je pokrajinski premijer Bojan Pajtić sve do sada zastupao stav da je potrebno sačekati kandidaturu Srbije za Evropsku uniju", navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je naveo da raduje činjenica da je pokrajinski premijer Bojan Pajtić sada "promenio stav", ali je izrazio žaljenje zbog svih šansi i projekata koje je Vojvodina propustila da realizuje i još ih propušta, zbog nepostojanja kancelarije u Briselu.

Ta stranka je podsetila da danas više od 300 evropskih regija ima svoje predstavništvo u Briselu, i to ne samo regioni koji pripadaju zemljama članicama EU, nego i regioni iz susednih država, poput hrvatskih županija, kantona Sarajevo, Republike Srpske.

Pokrajinski premijer Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić najavili su danas da će kancelarija Vojvodine biti otvorena u zgradi Misije Srbije pri Evropskoj uniji u Briselu, početkom naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: