HR mediji pozdravili Tadićev gest

Internet portali i veb izdanja hrvatskih dnevnih listova pozdravljaju izvinjenje Borisa Tadića na Ovčari, navodeći da je to istorijski čin u odnosima dve zemlje

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

17:43

Default images

Index.hr navodi da bi izvinjenja trebala ublažiti nacionalističke strasti, izbiti adute iz ruku onih koji kopaju po ranama, huškaju i podstiču na mržnju.

Zagrebački "Večernji list" navodi u naslovu Tadićevu izjavu da greše svi koji misle da on izjednačava žrtvu i agresora.

Najposećeniji hrvatski portal Index.hr navodi da će i danas biti onih koji će prigovarati što je Tadić u Vukovar došao u neslužbenu posetu.

"Biće onih koji će prigovarati zašto je doneo samo dokumente vukovarske bolnice, a ne i umetničko blago, biće onih koji će podsećati da još uvek onemogućava podizanje spomenika logorašima u Stajićevu, da dopušta bujanje nacionalističkih strasti u Srbiji i ne odustaje od teze o Oluji kao zločinačkom poduhvatu", navodi se.

"Međutim, s vremenom će se i ti argumenti izlizati, biće ih sve manje, kao što će manje biti onih koji će tim argumentima nastojati narušiti odnose dve zemlje. Pitanje je samo o kojem vremenskom periodu se radi, navodi Indeks u komentaru pod naslovom "Tadić se izvinio. Kada će se izviniti HDZ za sve ono nakon Ovčare?"

"Večernjak" izveštava da je Boris Tadić, koji je trajektom Golubica stigao u prvu posetu Vukovaru, rekao da želi stvoriti mogućnost da Hrvati i Srbi okrenu novu stranicu istorije da "naša deca ne budu opterećena događajima iz devedesetih godina prošlog veka".

"Klanjajući se žrtvama na Ovčari danas, mislimo na budućnost. Sve što se događalo među Hrvatima i Srbima u 20. veku treba biti uklopljeno u knjigu prošlosti, a nakon toga moramo stvoriti knjigu budućnosti", prenosi "Večernji list" Tadićeve reči sa Ovčare.

"Jutarnji list" u naslov izdvaja Tadićevu izjavu da se nije izvinio zbog EU ili SAD. “Niko nas ne mora terati da budemo ljudi”, prenosi Tadićeve reči "Jutarnji".

Riječki "Novi list" naglašava da je Tadić dva puta izjavio izvinjenje i žaljenje, kao i da se priznanjem zločina stvara mogućnost pomirenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: