Svetski mediji: Istorijska poseta

Svi svetski mediji ocenjuju da je poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru od istorijskog značaja i korak ka pomirenju Srbije i Hrvatske.

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.11.2010.

15:50

Default images

Ocenjuje se da poseta Tadića predstavlja osudu zločina počinjenih tokom rata u Hrvatskoj, i ističe se da je Tadić prvi srpski lider koji je došao u Vukovar.

"Poseta predstavlja dosad najoštriju osudu zločina iz vremena rata i simboličan korak pomirenja dveju zemalja, posle višegodišnjih uzajamnih optužbi za zverstva", navela je američka agencija AP.

Rojters je ocenio da Tadićevo izvinjenje u Vukovaru predstavlja "korak ka pomirenju na Balkanu i jačanju evropske perspektive Srbije".

"Tadić, reformator koji je već izrazio žaljenje zbog patnji koje su izazvali Srbi tokom krvavog raspada komunističke Jugoslavije, doputovao je u istorijsku posetu Vukovaru", javila je britanska agencija.

Prema Rojtersu, odnosi Srbije sa susednim zemljama zahladneli su posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, ali Beograd ulaže napore da poboljša te odnose otkad je u decembru 2009. godine podneo zahtev za kandidaturu Srbije u EU.

Sve zemlje zapadnog Balkana teže ka članstvu u EU, koja želi da vidi da je etničke sukobe iz 1990-ih godina zamenila regionalna saradnja, ukazala je britanska agencija.

Asošiejtid pres u svom izveštaju ukazuje da je Tadić "danas postao prvi lider te zemlje koji je posetio grad Vukovar, mesto koje su Srbi bombardovali i u kojem su stotine ljudi poginule, a još više njih bilo primorano da napusti domove tokom etničkog rata u regionu 19991. godine".

Korake ka pomirenju načinili su predsednici dveju zemalja, Ivo Josipović i Boris Tadić, koji pripadaju mlađoj generaciji političara, koja nije učestvovala u ratu, istakao je AP, ocenivši da između Srbije i Hrvatske i dalje vlada napetost jer obe strane sebe smatraju žrtvom rata, koji je odneo više od 10.000 života i koji je, kako je izvestila američka agencija, okončan munjevitom ofanzivom hrvatskih snaga "posle koje je usledio period ubijanja i 'čišćenja' Srba".

Rojters je, u izveštaju, primetio da je zbog Tadićeve posete Vukovaru protestovala šačica veterana, dok je većina stanovnika tog nekada prosperitetnog grada bila nezainteresovana za taj događaj.

"Njegovo izvinjenje mi malo znači, pre svega zato što on nije lično odgovoran za zločine", izjavila je Vesna Bosanac, koja je bila na čelu vukovarske bolnice 1991. godine. "Ipak, on može da se osloni na institucije i one koji tačno znaju šta se ovde dogodilo kako bi nam pomogao da utvrdimo sudbinu nestalih ljudi."

U Hrvatskoj se i dalje traga za oko 1.000 nestalih tokom rata 1991-1995, od kojih je skoro 400 iz Vukovara, napomenuo je Rojters, navodeći da je Tadić predao hrvatskim vlastima sva dokumenta odnesena 1991. godine iz Vukovara.

Italijanska agencija ANSA je, u izveštaju o Tadićevoj poseti, prenela ocene hrvatske štampe da je dolazak predsednika Srbije istorijski čin od ogromnog simboličkog značaja i da predstavlja "izuzetno značajan korak u procesu pomirenja dva naroda".

Britanska mreža BBC takođe je nazvala Tadićevu posetu "istorijskom" i ocenila je da se "obojica predsednika suočavaju s mučnom prošlošću svojih zemalja u pokušaju da izgrade stabilnu budućnost, radi članstva u Evropskoj uniji".

U izveštaju o Tadićevom dolasku u Vukovar, BBC je primetio da je većina hrvatskih stranaka pozdravila dolazak predsednika Srbije, a da je mirne proteste najavila jedino desničarska Hrvatska stranka prava (HSP).

Podsećajući da je 18. novembra 1991. godine, posle tromesečne opsade i bombardovanja, Vukovar pao u ruke "srpskih pobunjenika" i da je masakr na Ovčari "jedan od najgorih pokolja tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji", BBC je dodao da je u Beogradu zbog tih ubistava osuđeno 13 Srba, dok je Hrvatska osudila jednog svog vojnika za ubistvo 18 srpskih civila u Paulin Dvoru u decembru 1991. godine.

Britanski radio je podsetio i da je predsednik Tadić prethodno prisustvovao komemoraciji muslimanskih žrtava u Srebrenici.

Radio stanice Slobodna Evropa i Dojče vele javile su da je Tadića na trajektnom pristaništu u Vukovaru, pored hrvatskih političara, dočekao veliki broj novinara i nekoliko desetina građana Vukovara, koji su aplauzom pozdravili njegov dolazak, dok je grad nadletao helikopter.

Vukovar je za ovu priliku posebno očišćen, na ulicama je puno ljudi, a Tadićevu posetu obezbeđuje oko 1.000 policajaca, prenela je Slobodna Evropa.

Dojče vele je javio da građani Vukovara dočekali Tadića aplauzom, ali da su na putu ka Ovčari bili demonstranti koje je pozvala HSP, a na memorijalnom groblju pedesetak žena Vukovara, Lovasa i Sotina, koje ne odobravaju dolazak predsednika Srbije.

Agencija Frans pres ocenjuje da današnja Tadićeva poseta Vukovaru nakon koje će boraviti i u zvaničnoj poseti Zagrebu, predstavlja novi znak poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije koje su inicirali predsednici dve zemlje.

Vodeće ruske televizije i agencije prenele su danas da je Tadić prvi srpski lider koji je posle raspada bivše SFRJ i okončanja sukoba u Hrvatskoj posetio Vukovar i položio venac na mesto zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i civilima u Ovčari.

Ruska državna agencija prenela je Tadićeve reči da se “priznanjem zločina stvaraju mogućnosti za oproštaj i pomirenje“.

Agencija RIA Novosti prenela je da je predsednik Hrvatske Ivo Josipović nazvao Ovčaru mestom bola i stradanja žrtava besmislene politike, kao i da je većina hrvatskih političara pozdravila posetu Tadića Vukovaru, nazivajući je “istorijskim dogadjajem“.

Regionalni mediji takođe prate ovu posetu - novinska agencija federacije BiH Fena je, u izveštaju, napomenula da je Vukovar "najizrazitiji simbol otpora, a Ovčara stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu", dok je makedonska agencija MIA prenela pisanje hrvatske štampe da Tadićeva poseta predstavlja pokušaj poboljšanja odnosa Srbije i Hrvatske.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: