HR: Podrška političara gestu Tadića

Hrvatski političari pozdravili izvinjenje Tadića na Ovčari. Pojedini zvaničnici u Zagrebu predlažu odustajanje od tužbe za genocid.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.11.2010.

15:38

Default images

Hrvatska je tužila Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, dok je Beograd, pred istim sudom, podneo kontratužbu.

Predsednik saborskog kluba Istarskog demokratskog saveza Damir Kajin kaže da ne treba očekivati da će Tadić kurtoaznim izjavama žaljenja izraziti tvrdnju da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, jer bi to impliciralo ratnu odštetu u korist Hrvatske i BiH.

"No i tu (Tadićevu) gestu treba pozdraviti, a hrvatski i srpski parlamenti zajedničkom bi izjavom mogli dati platformu o budućnosti i prošlosti hrvatsko-srpskih odnosa i otvoriti pitanje odustanka od tužbe za genocid, u kojoj Hrvatska teško da će uspeti. Isto vredi i za protivtužbu", istakao je Kajin, prenela je Hina.

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je, posle razgovora sa Tadićem, međutim izjavila da njena vlada nije razmatrala povlačenje tužbe protiv Srbije.

Potpredsednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je za "Večernji list" da je Tadićevo izvinjenje" važan i vredan iskorak koji će bitno uticati na odnose Hrvatske i Srbije, ali i na stabilnost celog regiona".

Potpredsednica Sabora iz opozicione Socijaldemokratske partije Željka Antunović izjavila je da, "ako već nije do izjave došlo ranije, dobro da je sad".

“Za izvinjenje treba hrabrosti. Ali nadam se da neće samo na tome ostati i da će svaki naredni dan biti obeležen u skladu s tim izvinjenjem", rekla je Antunovićeva.

Posetu Tadića Ovčari pozdravio je i šef socijaldemokrata Zoran Milanović.

"Ovo je već samo po sebi poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koji su imali svojih velikih padova i malo slabijih uspona, pa onda opet padova i uspona. Ovo je jedna faza uspona i dolazak Tadića u Hrvatsku mogu samo pozdraviti. Vrlo mi je drago da je to na inicijativu hrvatskog predsjednika Josipovića, da je tamo bila hrvatska premijerka Jadranka Kosor i da se to konačno događa. Prema tome, to može doneti samo dobro", rekao je Milanović.

U komentaru na kritike pojedinaca što je Tadić na isti dan odao počast žrtvama Vukovara i Paulinog Dvora, Milanović je rekao da je te kritike očekivao.

"Rekao sam da će njega kritizirati u Srbiji, jer je došao u Hrvatsku i da u Hrvatskoj neće svi biti zadovoljni, da će biti prigovora, ali to je samo po sebi čin koji treba pozdraviti", naveo je Milanović.

"Nemoguće je porediti žrtve u Paulin Dvoru koje su ljudske i večne i velike kao svaka ljudska žrtva i žrtvu Vukovara koja je ogromna. Prema tome, čini mi se da je Tadić to morao napraviti zbog reakcija srpske javnosti, jer je on ipak srpski, a ne hrvatski predsednik", rekao je Milanović.

I bivši hrvatski ministri spoljnih poslova Mate Granić i Tonino Picula slažu se da Tadićevo izvinjenje i njegovo klanjanje žrtvama zločina na Ovčari svakako treba pozdraviti, ali da je potrebno učiniti još mnogo stvari za potpunu normalizaciju odnosa između dve zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas boravi u poseti Vukovaru. Tadić je zajedno sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem položio vence na spomen-obeležje masovne grobnice u Ovčari i pri tom se izvinio nevinim žrtvama.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: