Tadić: Izvinjenje, žal, pomirenje

Ovde sam da izrazim žaljenje i uputim reči izvinjenja, poručio Boris Tadić u Ovčari. Srbija predala dokumentaciju odnetu 1991. iz vukovarske bolnice.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2010.

00:53

Default images

Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, položili su vence na spomen obeležje masovne grobnice u Ovčari kod Vukovara.

"Ovde sam da još jednom uputim reči izvinjenja, iskažem žaljenje i stvorim mogućnost da Srbi i Hrvati, Srbija i Hrvatska, otvore novu stranicu istorije", izjavio je Tadić.

Prema njegovim rečima, priznanjem zločina, izvinjenjem i žaljenjem stvaraju se mogućnosti za pomirenje.

Josipović je rekao da je Ovčara mesto bola i stradanja žrtava bezumne politike.

"Došli smo da se poklonimo žrtvama, izrazimo saučešće, ali i obećamo da ni jedan zločin neće ostati nekažnjen", rekao je Josipović.

On je rekao da je uveren da će ovim biti dat novi podsticaj za pronalaženje, otkrivanje sudbine nestalih i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa.

Tadić je u Hrvatsku doputovao trajektom Golubica iz Vajske, u opštini Bač na pristaništu ga je dočekao njegov hrvatski kolega Ivo Josipović.

Venac su pored predsednika Srbije i Hrvatske položili i članovi porodica žrtava, koji su u znak protesta okrenuli leđa predsednicima Srbije i Hrvatske.

Neki od članova porodica žrtava su nosili transparente "Cijeli Vukovar je Ovčara", a jedna od njih kaže da traže samo istinu da dostojno sahrane svoje.

U masovnim grobnicama na Ovčari pronađeno je 200 tela, a za 61 se još traga. Za ovaj zločin, na ukupno 207 godina robije osuđeno je 15 osoba pred sudom u Beogradu i Haškim tribunalom.
Susret sa predstavnicima Srba (Foto: Jutarnji list)
Tadić će se, zajedno sa hrvatskim predsednikom i premijerkom, sresti sa predstavnicima Udruge žrtava rata, kao i sa predstavnicima srpske nacionalne manjine.

Sa Tadićem u posetu Hrvatskoj stigli su i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović, predsednik pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić, predsednik opštine Bač Tomislav Bogunović i Loren Stokvis, ambasador Holandije u Beogradu.

Na hrvatskoj strani reke dočekali su ga Josipović, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, ambasadorka Holandije u Zagrebu i ambasador Srbije Stanimir Vukićević.

Tadić će tokom jednodnevne posete Hrvatskoj u Vukovaru razgovarati i s premijerkom Jadrankom Kosor.Takođe će se sastati i sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih i predstavnicima srpske manjine.

Većina hrvatskih političara pozdravila je Tadićevu posetu uz ocenu da je reč o "istorijskom" događaju, a desničarska Hrvatska stranka prava najavila je mirne proteste zbog prvog dolaska nekog visokog zvaničnika Srbije na mesta zločina počinjenih tokom poslednjeg rata u Hrvatskoj.

Predata dokumentacija vukovarske bolnice

Dokumentacija odneta 1991. vraæena je Hrvatskoj (Foto: Predsedništvo Srbije)
Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović razgovarali su danas, iza zatvorenih vrata, u zgradi uprave grada Vukovara, a hrvatskoj strani predana je dokumentacija odnesena 1991. iz vukovarske ratne bolnice.

Pomoćniku ministra hrvatskih branitelja Ivanu Grujiću dokumentaciju je predao predsjednik srbijanske komisije za nestale osobe Veljko Odalović.

Grujić je, u izjavi za Hinu, kazao kako su primljenom dokumentacijom "pokrivena sva područja koja su nam bitna, a je li riječ o cjelokupnoj dokumentaciji iz vukovarske bolnice tek će se utvrditi".

Prilikom izlaska iz zgrade poglavarstva predsednik Tadić se pozdravio sa saborskim zastupnicima Miloradom Pupovcem, Vojislavom Stanimirovićem, Milom Horvatom, Ratkom Gajicom, Djurdjom Adlešič, Vesnom Pusić, Biljanom Borzan i Igorom Dragovanom, kao i istarskim županom Ivanom Jakovčićem.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: