"Snažan zemljotres za ove prostore"

Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale koji je noćas pogodio Srbiju snažan je potres za naše uslove, kažu u Republičkom seizmološkom zavodu.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

05:15

Default images

Zemljotres, čiji je epicentar bio 10 kilometara severozapadno od Kraljeva, jedan je od najjačih u Srbiji u proteklih tridesetak godina.

Međutim, u svetskim razmerima, taj zemljotres spada u kategoriju umerenih, ali je problem što je u blizini naseljenih mesta, i to onih gde su slabije građeni objekti.

Da se ovaj zemljotres ovog intenziteta desio u Japanu, prošao bi neopaženo, jer su tamo pomeranja tla česta, pa se ta zemlja i načinom gradnje, ali i navikama stanovništva pripremila za takve situacije.
U svetskim razmerama noæašnji zemljotres je umeren - posledice potresa u Èileu u februaru ove godine (FoNet, arhiva)
Potresi između pet i 5,9 stepeni Rihterove skale smatraju se umerenim, oni iznad 5,9 spadaju u jače, a dok je podrhtavanje tla oko sedam stepeni razorno.

U međunarodnoj klasifikaciji zemljotres kod Kraljeva je umerene jačine, objašnjava zamenik direktora Seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

''Ovakvi zemljotresi se kod nas događaju u proseku svakih desetak godina i zemljotresi ovakvih magnituda i ovakvih intenziteta ne bi trebalo da pričine velike materijalne štete osim manjih strukturnih na slabije građenim objektima ili objektima gde nije ispoštovana procedura o aseizmičkoj gradnji'', kaže on.

Kada je najnovije podrhtavanje tla u pitanju, problem je što se desio u blizini naseljenih mesta, kao i to što je pogodio područje sa slabije građenom infrastrukturom.

U Srbiji veliki broj objekata nema protivtrusnu zaštitu, pošto su sagrađeni pre 1963. godine, kada se nije znalo dovoljno o zaštiti od potresa.
Posledice zemljotresa u Kraljevu (Beta)
Zemljotres kod Kraljeva nije najjači koji je pogodio naše prostore. Slično podrhtavanje tla bilo je 2002. godine kod Gnjilana.

Geološka služba Sjedinjenih Američkih Država registrovala je da je Lazarevac 1922. godine pogodio zemljotres magnitude 6 stepeni po Rihteru.

Beleže i zemljotres na Kopaoniku od 5,7 Rihtera 1978. godine. Dvadeset godina kasnije Mionicu je pogodio zemljotres iste jačine.

Prvi značajniji zemljotres registrovan je u Srbiji 1456. godine, a američke arhive navode da je pomeranja tla u Srbiji bilo i 1739, kao i 1755. godine.

Opširnije o istoriji zemljotresa u Srbiji možete čitati u posebnoj vesti.

Epicentar noćašnjeg zemljotresa bio je u blizini Kraljeva, gde su i dve osobe izgubile život. Potres se osetio u većem delu Srbije, ali i u susednim zemljama.

Rihterova i Merkalijeva skala

Potres od 5,0 do 5,9 stepeni Rihterove skale se smatra umerenim.

Udar te jačine može teško oštetiti loše izgrađene zgrade u malom području oko epicentra.

Godišnje se u svetu dogodi prosečno 800 zemljotresa te jačine.

Prema Merkalijevoj skali, zemljotres jačine 7 stepeni znači da ljudi imaju problema sa stajanjem, vozači osećaju da im se vozilo trese.

“Neki nameštaj puca. Slabije vezani crepovi padaju sa krova. Oštećenja su manja do srednjih na kvalitetnim objektima, značajna na starim objektima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: