"Imlek" negira da je monopolista

Kompanija "Imlek" iz Beograda saopštila je da nikad nije stekla položaj dominantnog proizvođača na tržištu, niti je bila u prilici da ga zloupotrebljava.

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.11.2010.

21:41

Default images

"Imlek" je istakao da je nestašica mleka u Srbiji posledica značajnog smanjenja broja mlečnih krava.

Podsećajući da je broj grla mlečnih krava smanjen za više od 100.000 u protekle dve godine, "Imlek" je naveo da je nedovoljna ponuda sirovog mleka dovela do pada proizvodnje njihovih gotovih proizvoda.

To su, kako kažu, osetili potrošači i zbog čega i oni kao preduzeće trpe poslovnu štetu.

Odluku Upravnog suda Srbije da odbije tužbu "Imleka" i "Mlekare" iz Subotice protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, ova kompanija je ocenila kao "pravno neutemeljenu i neuverljivu".

Kao prvi razlog za takvu tvrdnju, "Imlek" je naveo da "obrazloženje presude gotovo da ne postoji, osim u nekoliko škrtih rečenica što je suprotno sudskoj praksi".

Osim toga, "uvid u presudu bio je omogućen samo određenim medijima, pre nego što smo kao zaintresovana strana o tome i sami imali bilo kakva saznanja".

"Očekujemo da će se rešenja za ovu novonastalu situaciju ipak naći u okviru zakona, na zadovoljstvo potrošača, 'Imleka' i naših više od 5.000 malih akcionara", naveo je "Imlek" AD u saopštenju za javnost.

Ističući da nema dominantan položaj, ova kompanija je navela da "u Srbiji radi više od 200 mlekara, što uverljivo govori o širokom i vrlo otvorenom tržištu".

"Bliska saradnja sa 8.000 farmera koji nam svakodnevno dobavljaju sirovo mleko, dovela je do njihovog razvoja u industrijske proizvođače sa evropskom efikasnošću mlečnosti po grlu", naveo je "Imlek".

Upravni sud Srbije je juče saopštio da je utvrdio da je Komisija za zaštitu konkurencije u zakonitom postupku pravilno utvrdila da tužioci u ovom sporu, društva u većinskom vlasništvu Denjub fuds grupe, imaju dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog mleka od mlekara na teritoriji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: