OHR: Dragocena izjava Izetbegovića

Ured visokog predstavnika BiH pozdravio kao korak ka pomirenju izjavu novoizabranog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za RTV B92.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

17:38

Default images

Gostujući u Kažiprstu B92, Izetbegović se izvinio "za svakog nevino ubijenog čoveka koga je ubila Armija BiH, jer je svaka nevina žrtva jednaka".

Prema Izetbegovićevim rečima, odnosi Srbije i BiH bolji su posle usvajanja Deklaracije o Srebrenici u Skupštini Srbije i posete srpskog predsednika Borisa Tadića Srebrenici.

OHR je pozdravio takve gestove i dodao da "oni ohrabruju dijalog u cilju pomirenja i rešavanja problema i predstavljaju dobrodošlu i značajnu promenu u političkom životu Bosne i Hercegovine".

OHR je naveo da se nada da će politički lideri posle ove izjave iskoristiti priliku da naprave korak napred kojim će BiH učiniti drugačijom zemljom.
"Ova izjava ne dolazi u vakuumu. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici od strane Srbije kao i napori koje su učinili predsednik Srbije Tadić i predsednik Hrvatske Josipović pokazuju da se region menja i da je njena budućnost unutar EU koja je posle Drugog svetskog rata osnovana na pomirenju, dijalogu, toleranciji i zdravom kompromisu", saopštio je OHR.

OHR zaključuje da "lideri BiH mogu i treba da iskoriste ovu pozitivnu atmosferu koja je stvorena izgledima za članstvo u EU i pretvore izbore u novi početak za Bosnu i Hercegovinu".

Izetbegovićevo izvinjenje izazvalo je brojne reakcije u BiH.

Profesor Fakulteta političkih nauka Nijaz Duraković ocenio je da "potez Izetbegovića mlađeg liči na izjednačavanje, po principu - smo svi krivi i smo svi ratovali".

Duraković je ocenio da "niko ne spori njegovo pravo da to izjavi, ali je to degutantno i dolazi u vreme kada je Izetbegović tek izabran u Predsedništvo BiH".

Akademik Muhamed Filipović na takav potez Bakira Izetbegovića gleda izuzetno kritički, "jer ovaj još nije ni inaugurisan u Predsedništvo BiH" i da je "nemoguće spojiti to da se žrtva genocida izvinjava počiniocu genocida".

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Imamović smatra da građani BiH i Bošnjaci nemaju obavezu nikome da se izvinjavaju, nego da se, naprotiv, njima svi moraju iskreno izviniti za učinjeno zlo.

Predsednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić smatra da se Izetbegović izvinio zato što je njegov otac Alija Izetbegović bio vrhovni komandant Armije BiH.

"Što se tiče žrtava, u naše se ime ne može i nema pravo niko izvinjavati. Mi nismo nikoga napadali, mi smo žrtve genocida", kazala je Munira Subašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: