"Poseta doprinosi pomirenju"

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić rekao je da će poseta predsednika Borisa Tadića Vukovaru doprineti pomirenju i normalizaciji odnosa u regionu.

Izvor: B92

Sreda, 03.11.2010.

22:37

Default images

Jeremić je, posle razgovora sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao da je za normalizaciju odnosa i pomirenje potrebno da sve strane učine što više.

On je dodao da je dobro "da se gleda unapred", pa će u tom smislu susret Tadića i Josipovića značajno doprineti boljoj situaciji u regionu.

Komentarišući izvinjenje novoizabranog bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog svih nevinih žrtava Armije BiH, Jeremić je kazao da pozdravlja "svačiju dobru nameru" i da je "dobro da se na taj način razmišlja".

Premijer RS obavestio je šefa srpske diplomatije da će u RS biti sproveden referendum, kada dođe vreme da se odlučuje o ulasku BiH u NATO.

Dodik je ponovio da taj referendum ne bi obavezivao BiH, ali bi bio obavezujući za RS kao njen sastavni deo.

Jeremić je podržao ovakav stav, navodeći da samo građani mogu da donesu odluku o priključenju vojnim savezima, jer je to demokratski i savremeni princip odlučivanja.

Premijer RS je obavestio Jeremića da su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) danas utvrdile političku platformu o zajedničkom nastupu na državnom nivou i da su te stranke opredeljene da ne priznaju nezavisnost
Kosova.

"Nije vreme za deobe. Podržavamo zajednički nastup i ujedinjenje političkih partija. Što budemo jedinstveniji to ćemo biti snažniji", ocenio je srpski šef diplomatije dogovor SNSD i SDS-a.

Jeremić je poručio da Srbija podržava nastojanje novoizabranog rukovodstva RS da se što pre formiraju demokratske institucije vlasti kako bi se unapredile ekonomske, političke, bezbednosne i ostale prilike u regionu.

Pratite posetu predsednika Tadića Hrvatskoj - “Put ka pomirenju“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: