Sudska potvrda zloupotrebe monopola

Upravni sud doneo presudu iz koje proizlazi da “Denjub fud grupa” ima monopol na tržištu otkupa mleka i da je to zloupotrebila.

Izvor: B92

Utorak, 02.11.2010.

11:30

Default images

“Denjub fud grupa” ima monopol na tržištu otkupa mleka i taj monopol je zloupotrebila. Ovo proizlazi iz presude Upravnog suda u koju je B92 imao uvid.

U “Denjub fud grupi” su iznenađeni informacijama do kojih je došao B92, ali kažu da nisu dobili presudu Upravnog suda, pa ne mogu da je komentarišu.

Inače,ovo je prvi put da je doneta pravosnažna presuda da je neka kompanija u Srbiji zloupotrebila monopolsku poziciju.

Ugovori, koje je “Denjub fud grupa” potpisivala s proizvođačima mleka su nezakoniti i krše antimonopolske zakone, pokazuje odluka Upravnog suda, kojom se odbija zajednička tužba dve mlekare u sastavu “Denjub fud grupe”, a koja je izjavljena protiv ranijeg rešenja Komisije zaštitu konkurencije.

Prema tim ugovorima:

- kvalitet sirovog mleka kontroliše isključivo laboratorija mlekare i ti nalazi su konačni

- svi proizvođači odmah moraju da obaveste kompaniju o svim kontaktima s konkurencijom

- mlekara može jednostrano da raskine ugovor, a proizvođači moraju da nadoknade nastalu štetu

- proizvođač može da raskine ugovor samo ako mlekara tri dana uzastopno ne otkupi njihovo mleko, i to samo ako ih o tome ne obavesti ili ako za to nema opravdanih razloga

- po ugovoru o dodeli junica i kreditiranju, prizvođači mleka moraju svo mleko koje proizvedu da predaju mlekari, a ne samo ono koje daju dobijene ili kupljene životinje

- u ugovorima nisu precizirani uslovi za promenu cena sirovog mleka, kao ni mogućnost raskida ugovora ako proizvođač nije zadovoljan cenom

U obrazloženju Upravnog suda se navodi da na ovaj način mlekare članice “Denjub fud grupe” konkurenciji onemogućavaju ulazak na tržište otkupa, čime proizvođače stavljaju u zavisan položaj, a posredno utiču na proizvođače da ne ulažu u unapređenje proizvodnje.

Zbog toga se mlekari nalaže da izmeni sporne odredbe tih ugovora i omogući ravnopravno poslovanje svih učesnika u poslu.

Odluka Upravnog suda, kojom je potvrđeno ranije rešenje Komisije za zaštitu konkurencije je konačna i protiv nje ne postoji mogućnost žalbe.

Dragin: Presuda u korist svih koji su trpeli

Saša Dragin (Tanjug, arhiva)
Ministar poljoprivrede Saša Dragin, koji je više puta ukazivao da su za nestašicu mleka krivi tajkuni koji imaju monopol, reklao je za B92 da će ovakva odluka suda zadovoljiti sve one koji su zbog takve situacije trpeli, od proizvođača do građana.

“Ja se iskreno nadam da će u narednom periodu i svi drugi organi države koji su takođe zaduženi za regulisanje tržista i regulisanje pitanja monopola postupiti po zakonu i omogućiti svima koji žive od ove grane stočarstva a i svim građanima Srbije koji konzumiraju mleko, da više nemaju stresnih situacija kakve su imali prethodnih meseci", očekuje ministar.

Dragin kaže da je zadovoljan što je, kako kaže, sudska presuda pokazala gde leži problem u vezi s tržištem mleka u Srbiji i dodaje da je zbog svojih izjava o monopolistima i tajkunima bio izložen snažnim pritiscima.

"To se tiče moći i uticaja, verujte mi apsolutno nije bilo lako biti ministar poljoprivrede u poslednjih par meseci od kada smo počeli da ukazujemo na ove probleme”, kaže on.

“Svi znate koliko su finanisijski lobiji moćni u ovoj zemlji, koliko imaju mogućnosti da utiču i na medijska sredstva i meni je mnogo drago da je država još jednom pokazala da je jača od bilo kog uticaja", navodi Dragin.

Kako su spekulisali pojedini političari i mediji, iza “Denjub fud grupe” stoji biznismen Milan Beko, ali ta informacija nikada nije zvanično potvrđena.

Međutim, generalni direktor tog preduzeća Slobodan Petrović priznao je u jednom intervjuu da je Beko bio angažovan prilikom osnovanja kompanije “Denjub fud grupe”, kao i na drugim poslovima, a da danas “Denjub fud grupa” sarađuje sa njim kao sa partnerom i prijateljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: