URS: Regionalizacija za bolji život

Ujedinjeni regioni Srbije traže promenu Ustava, kojom bi Srbija trebalo da postane država sedam regiona sa tri nivoa vlasti republičkim, regionalnim i lokalnim.

Izvor: B92

Nedelja, 31.10.2010.

15:17

Default images

Lider URS-a Mlađan Dinkić ocenio je da je sadašnji sistem “feleričan” i da dovodi do toga da bogate opštine postanu još bogatije, a siromašne još siromašnije.

Decentralizacija je suštinski korak ka demokratizaciji društva, smatraju političari okupljeni u Ujedinjenim regionima Srbije.

Zbog toga oni predlažu da se Srbija podeli u 7 regiona: Vojvodina sa sedištem u Novom Sadu, Kosovo i Metohija sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Šumadija i Pomoravlje sa sedištem u Kragujevcu, Istočna Srbija sa sedištem u Zaječaru, Južna Srbija sa sedištem u Nišu, Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu i region Beograda.

"Mi smatramo da će Srbija mnogo brže i demokratičnije da se razvija, ako se odluke odnose iz temelja države, iz opština, iz regiona, jer ne možete kuću graditi s krova ili dnevne sobe, nego morate krenuti od temelja. Temelj Srbije su ljudi koji žive širom Srbije u svojim opštinama“, kaže Dinkić.

Da bi do toga došlo potrebne su promene Ustava, ali i više zakona koji bi regulisali ovu oblast.

Prema predstavljenoj platformi, Ustav bi trebalo da uspostavi Veće regiona sa 35 članova, kao i smanjenje broja poslanika u Skupštini Srbije na 200, dok bi se novim zakonima, između ostalog, regulisao prelazak na kombinovani izborni sistem, kakav već postoji u Vojvodini, ali i pitanje fiskalne decentralizacije i kontrole.

“Spremni smo da učestvujemo u svim javnim debatama, razgovaraćemo sa građanima, jer ovo se pre svega tiče građana, a ne stranaka, ovde građani dobijaju šansu da uzmu stvar u svoje ruke, svi se žale da sudbina nije u njihovim rukama. Evo mi dajemo šansu građanima da uzmu sudbinu u svoje ruke”, rekao je lider URS.

Dinkić je najavio da će javna rasprava o nacrtu platforme za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije koje su pripremili eskperti Ujedinjenih regiona Srbije biti vođena do proleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: