Rekordno niska vrednost dinara

Domaća valuta nastavlja da obara sopstvene neslavne rekorde i danas je za kupovinu samo jednog evra potrebno više od 107 dinara.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2010.

00:04

Default images

Zvanični srednji kurs evra je 106,99 dinara, 26 para više nego juče. To u praksi znači da je plata građana od 35 000 dinara od početka godine do danas izgubila 37 evra na vrednosti.

Ukoliko se uz to otplaćuje kredit u evrima, onda je za plaćanje rate od 200 evra potrebno oko dve hiljade i dvesta dinara više nego u januaru.

Guverner Narodne banke Dejan Šoškić kaže za B92 da je trend nemoguće predvideti, a da je slabljenje dinara uzrokovalo više faktora. "Naša privredna struktura u ovom trenutku, a to je posledica desetogodišnjih tranzicionih promena, nije nažalost takva da svojim izvozom može da generiše dovoljan devizni priliv. Mi imamo kontinuirani debalans u razmeni sa inostranstvom, taj debalans nije mali“, kaže guverner.
„Po pitanju deficita tekućeg računa naše zemlje prema inostranstvu, mi sad imamo negde iznad 9 posto BDP-a i to je osnovni razlog zbog čega postoji jedan kontinuirani pritisak na deviznom tržištu u uslovima kada stranih direktnih investicija nema dovoljno, kada imate čak i manje doznake naših građana iz inostranstva, kada nažalost nismo pozicionirani na nekom mestu da od usluga možemo da živimo, to jest da ih izvozimo", objašnjava on.

Ekonomisti se slažu sa guvernerom da je korenita reforma srpske privrede jedino sigurno rešenje za stabilnost domaće valute i veću otpornost na ekonomske udare iz inostranstva.

Iako iz Vlade već dužegovore o tom cilju, profesor Ekonomskog fakulteta Đorđe Đukić smatra da do danas nije dovoljno urađeno na tom planu.

„Mi smo svedoci da je Vlada lanisrala koncepciju dugoročnog razvoja, faktički za narednu dekadu, ali jednostavno zadovoljava se palijativnim antikriznim merama koje su se svele praktično na subvencionisanje kredita i preživljavanje kompanija koje nisu mogle da podnesu visoke kamatne stope“, kaže on.

„Ali, de fakto, sistematične mere na planu povećanja produkcije koja je sposobna da bude realizovana na svetskom tržištu mi apsolutno nemamo", dodaje Đukić.

Dok vrednost dinara pada, a cene skaču, Vlada i Narodna banka prebacuju lopticu jedna drugoj, umesto da razmotre da li su postojeća rešenja primenjiva u Srbiji, zaključuje profesor Đukić.

Više o gostovanju gospodina Šoškića u vestima na B92 i o daljem opadanju vrednosti dinara možete pročitati na našoj Biz strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: