Vojska Srbije od 37.000 ljudi

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da profesionalizovana Vojska Srbije neće ni u jednom trenutku imati manje od 37.000 pripadnika.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2010.

12:58

Default images

On je precizirao da je to visok procenat u odnosu na broj stanovnika i da u taj broj ulaze i kadeti Vojne akademije i oni koji se dobrovoljno prijave za obuku.

Šutanovac je, na prvom predavanju kadetima 135. klase Vojne akademije, rekao da je, kada je 2007. godine došao na mesto ministra odbrane, Vojska imala 36.220 pripadnika, a sada ih ima 37.000.

On je rekao i da je planirano da sledeće godine profesionalizovana Vojska Srbije ima 10.609 vojnika po ugovoru, a sada ih je 8.761.

Budućim oficirima Vojske Srbije Šutanovac je poručio da, ako hoće da napreduju u karijeri i dođu do čina generala, moraju dobro da se potrude, jer je napuštena praksa da se činovi dobijaju po automatizmu i bez završenih odgovarajućih škola.

“Svi oni koji završe akademiju sa prosekom manjim od osam neće moći da dobiju ni čin pukovnika”, rekao je Šutanovac dodavši da je projektovano da Vojska Srbije ima 45 generala, 544 pukovnika, 1.401 potpukovnika, 1.755 majora i 3.301 oficira čina od potporučnika do kapetana.

Mirovnjaci iz Srbije u Libanu

Uskoro pod zastavom UN (Foto: Fonet, Arhiva)
Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da će pripadnici Vojske Srbije vrlo brzo otići u mirovnu misiju UN u Libanu.

On je izjavo i da se planira učešće i u istim aktivnostima na obali somalskog mora. Šutanovac je precizirao da će pripadnici vojske u Liban otići sa španskim mirovnjacima, dok je "ideja da na obali somalskog mora budemo sa prijateljaima iz Grčke, na njihovom brodu".

Na predavanju najmlađim kadetima i kadetkinjama Vojne akademije, on je istakao da se učešćem u mirovnim opreacijama povećava i spoljnopolitičkih kredibilitet države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: