Naselje Tranšped odsečeno od sveta

Zatvaranje mosta iznad autoputa Beograd-Niš kod Tranšpeda, u blizini Bubanj potoka, izazvalo je pobunu stanovnika ovog naselja.

Izvor: B92

Nedelja, 24.10.2010.

16:41

Default images

U petak, na osnovu rešenja republičkog inspektora, “Putevi Srbije” su zatvorili most za saobraćaj, jer nije bezbedan.

Meštani naselja Tranšped kažu da su zatvaranjem mosta odsečeni od sveta, i zbog toga već dva dana protestuju. U međuvremenu su samoinicijativno sklonili sa mosta postavljene betonske stubove i barikade, a prete i blokadom autoputa.

Preko noći, oko 1.200 porodica u naselju Tranšped, kako tvrde, bez ikakve najave i upozorenja, ostalo je i bez mosta i bez autobuske stanice na autoputu Beograd-Niš.

Kako objašnjavaju, to su prvi na svojoj koži osetili oni koji su se u petak vraćali sa posla ili škole, jer autobus nije stao na njihovu stanicu.

“Stvorila se opšta panika dece u autobusu, kako će izaći, gde će izaći. A zvali smo i ‘Lastu’ koji su nam rekli da će isključiti stanicu, jer su postevljene bankine”, kaže Danijela Vranić.

“Dete mi je zalutalo, otišlo za Vrčin. Ona tamo plače, ne zna kako da dođe kući, ja ovde plačem ne znam kako da odem do nje. Stvarno je problem. Mnogo dece ima, i školskog i predškolskog uzrasta. I starijima nije svejedno, kako da odu kući, u školu, kako da se vrate”, navodi Gordana Mijatović.

Ono što mestane naselja Tranšped brine je činjenica da i dalje ne znaju sta nadležni planiraju da urade sa mostom, da li će da ga saniraju ili ruše. Već samo zatvaranje, kako kažu, potpuno im je zakomplikovalo život.

“Čovek koji želi da dođe na Tranšped iz Beograda mora da ode do Vrčina, da se tamo okrene i sačeka drugi autobus. To traje sat i po”, objašnjava Predrag Vranić.

“Mi smo odsečeni od sveta. Svi putevi vode u Beograd. Rušenjem ovog mosta, to je kao da vam kaže neko izvadite kartu do Moskve, do Pariza”, žali se Vuko Radović.

Kako nam je obješnjeno u “Putevima Srbije”, projektanti su izašli na teren, ustanovili da je most u izuzetno lošem stanju, i na osnovu tog izveštaja, republički inspektor je doneo rešenje o njegovom zatvaranju.

I pored takvog objašnjenja meštani su spremni i na radikalnije proteste ukoliko im se ne ponudi neko rešenje.

“Ako nama oni zatvore most mi ćemo njima zatvoriti autoput”, najavljuju meštani.

Stanovnici naselja Tranšped, tokom noći sklonili su kamene stubove koje su “Putevi Srbije” postavili na mostu, kao i bankine sa autobuskog stajališta, da bi mogli da prolaze.

U “Putevima Srbije” upozoravaju da su meštani time napravili još veći problem jer time ugrožavaju i svoju i tuđu bezbednost.

U “Putevima Srbije”, međutim, nisu mogli da nam kažu koliko će most biti zatvoren, i da li će biti rušen ili saniran jer odluku o tome još nisu doneli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: