Galaksija iz "mladosti" svemira?

Astronomi veruju da su našli najstariju galaksiju u svemiru, koja datira od pre 13,1 milijarde godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2010.

02:12

Default images

Evropski astronomi su na osnovu fotografije koju je ove godine snimio teleskop Habl utvrdili starost te galaksije koja potiče iz vremena kada je, kako su naveli naučnici, svemir imao samo 600 miliona godina.

Imajući to u vidu, radi se o najstarijoj i najudaljenijoj galaksiji otkrivenoj do sada.

Glavni autor studije koja je danas objavljena u časopisu Nejčer Matje Lener iz Pariske opservatorije rekao je da je do sada ta galaksija već toliko ostarila da najverovatnije više ne postoji u nekadašnjoj formi, i da se verovatno stopila sa većim susedima.

"Zato što svetlosti treba veoma mnogo da prevali toliko vreme i prostor, astronomi sada vide kako je ta galaksija izgledala pre 13,1 milijardu godina, kada je bila veoma mlada, možda je imala svega 100 miliona godina", rekao je Lener.

On je naveo da u njoj ima veoma malo ugljenika ili metala prisutnih u zrelijim galaksijama, kao i da je puna mladih, ogromnih plavih zvezda.

Profesor astronomije sa jednog kalifornijskog instituta, Ričard Elis rekao je, komentarišući starost novootkrivene galaksije, da ona potiče iz perioda kada je svemir imao tek dvadeseti deo sadašnje starosti.

"U ljudskim okvirima gledano, radi se o četvorogodišnjem dečaku", naveo je Elis, objašnjavajući mladost svemira iz koje datira nova-drevna galaksija.

Ono što je, međutim, zanimljivo je da se rezultati objavljeni u ovoj studiji poklapaju sa dosadašnjim teorijama o vremenu rođenja prvih zvezda i galaksija, ocenjuje agencija AP. Novopronađena galaksija je nastala nedugo posle njih, naveo je Lener.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: