Sindikat pravosuđa nastavlja štrajk

Sindikat pravosuđa nastavlja štrajk. Ponuda Ministarstva pravde korektna s obzirom na finansijsku situaciju, smatra Snežana Malović.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

12:12

Default images

Sudska administracija nastavlja štrajk.

Zaposleni u pravosuđu kažu da neće pristati na ucene, i odbijaju ponudu Ministarstva pravde, jer, kako kažu, nije ispunjen njihov osnovni zahtev, a to je traženo povećanje osnovice zarade. Umesto ponuđene stimulacije, štrajkači zahtevaju povećanje zarada.

Predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević poručuje da će štrajkovati sve dok ne bude ispunjen njihov jedini zahtev, a to je jedinstvena cena za obračun zarada u pravosudnim organima, odnosno da svi imaju osnovicu od 28 000 dinara.

“Ono što je istina je da je cela Srbija pravosudna u štrajku generalnom. Što se tiče velikodušne ponude Ministarstva pravde, moram da kažem da smo svi koji smo učestvovali na Odboru odbili predlog Ministarstva pravde”, navodi ona.

U Sindikatu tvrde da je ponuda Ministarstva pravde ucenjivačka jer je iz ovog ministarstva najavljeno da će onima koji nastave štrajk biti ukinuta isplata stimulacija.

A za ponudu povećanja zarada od 30 odsto kažu da je loše interpretirana i da realno ne bi dovela do stvarnog povećanja zarade.

Sa druge strane, ministarka pravde Snežana Malović kaže da je odbijena ponuda jedina realna u ovom trenutku.

"Ja bih rekla da je ta ponuda vrlo korektna u domenu mogućeg, s obzirom na finansijsku situaciju, s obzirom na stanje budžeta i s obzirom na celu finansijsku situaciju u zemlji. Očekujem da će imati dovoljno razumevanja za sve to i, naravno, doneti adekvatnu odluku s tim u vezi", rekla je ona.

Slađanka Milođević takođe poziva Ministarstvo pravde da građanima i zaposlenima objasni na šta su potrošene milionske donacije namenjene jačanju pravosudnog sistema.

“Podsećam vas da je samo Kanadska ambasada uložila 400 miliona dolara, mi nemamo nijednu jedinu novu zgradu, osim našminkane zgrade Vrhovnog kasacionog suda”, podseća ona.

Osim nastavka štrajka, sindikalci najavljuju i podnošenje prijave protiv Ministarstva pravde zbog saopštenja da onima koji budu štrajkovali neće biti isplaćene stimulacije od 6.600 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: