Deblokirana skladišta nafte

Fracuska policija za razbijanje demonstracija danas je deblokirala četiri skladišta nafte koja su zauzeli štrajkači, protivnici planirane penzione reforme.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2010.

12:02

Default images

Protestanti su blokirali skladišta nafte u u južnoj, jugozapadnoj i centralnoj Francuskoj. Akcija je prošla bez incidenta.

Vlada je sinoć odobrila isporuku goriva iz državnih rezervi da bi izbegla moguće nestašice zbog najavljenog zatvaranja 10 od 12 rafinerija u zemlji, na zahtev prevoznika.

Francuski sindikati su u četvrtak organizovali štrajk protiv novog penzijskog zakona u kome su učestvovali zaposleni u saobraćaju i rafinerijama kao i studenti.

To je bio četvrti dan mobilizacije u zemlji zbog predloženih reformi, a novi protesti zakazani su za subotu i za utorak, 19. oktobar.

Odluka o današnjoj intervenciji policije doneta je na najvišem nivou, odnosno doneo je predsednik Francuske Nikola Sarkozi, saopštilo je francusko predsedništvo.

Međutim još uvek su blokirana brojna druga naftna skladišta, posebno na severozapadu zemlje u akcijama koje su postale glavni vid pritiska na vladu zbog planirane reforme penzionog sistema.

Predstavnik jednog od sindikata rekao je da upotreba sile nije način da se ophodi s demonstrantima i da čak i policijske procene pokazuju da su ovo najveći protesti u zemlji u poslednjih 15 godina.

Vlada je međutim ponovila da ne namerava da popusti u glavnim stavovima novog zakona.

Reforma predviđa pomeranje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 60 na 62 godine, a za punu penziju sa 65 na 67 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: