Problemi na početku grejne sezone

Beograd jedno vreme bio bez grejanja zbog toga što toplane štede mazut jer nisu imale gasa. "Beogradskim toplanama" pušten gas, kaže Dušan Bajatović.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.10.2010.

08:36

Default images

Grejna sezona je počela u celoj Srbiji, ali dugovanja toplana za mazut i gas još nisu rešena.

Radijatori su topli u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, pa čak i u Novom Pazaru, gde je početak grejne sezone bio najneizvesniji.

Međutim, u Beogradu, toplane su već u jutarnjim satima isključile grejanje da bi sačuvale zalihe mazuta koje su nabavili za celu grejnu sezonu.

Najveći problem su neplatiše čiji je dug prema toplanama veći od duga toplana prema “Srbijagasu”. Zato “Beogradske elektrane” najavljuju isključenja neplatiša sa sistema daljinskog grejanja, utuženja i prinudnu naplatu.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je večeras da je "Beogradskim toplanama" to preduzeće pustilo gas čim su saznali da im gas treba.

Bajatović je rekao da je dogovor sa "Beogradskim toplanama" bio da krenu u grejnu sezonu sa mazutom i da od "Srbijagasa" traže gas kada im treba.

Probleme sa grejanjem imaju i u Loznici gde pola grada i dalje ima hladne radijatore. Danas je počelo grejanje lokala i stanova preko lokalnih kotlarnica, dok je početak grejanja grada preko daljinskog toplotnog sistema Energetike najavljen za narednu sedmicu.

U drugim gradovima grejanje bez problema

Za razliku od Beograđana, Zaječarci su redovnije platiše, ali im to nije bila garancija da će grejanje početi na vreme. Grad je međutim uspeo da nabavi mazut iz robnih rezervi, a Zaječarci da se ugreju.

Problem sa grejanjem za sada nemaju ni gradovi u kojima je početak grejne sezone bio nejneizvesniji.

Direktor toplane u Novom Pazaru Bojan Biočanin rekao je za B92 da je grejanje u tom gradu počelo.

"Ne mogu garantovati da je u svakom stanu toplo, ali svi problemi koji se pojavljuju biće rešavani u hodu", rekao je Biočanin i dodao da se novopazarska toplana zbog nedostatka sredstava pripremala za sezonu u "minut do 12".

On je rekao da toplana ima velike dugove za mazut i ugalj i da se traži način da se ti dugovi vrate na rate, a da se nastave isporuke energenata.

Biočević je rekao da toplana u Novom Pazaru ima od prošle godine zalihe mazuta i uglja za narednih 7 do 10 dana i da se nada da će problem dugova biti rešen kako bi se nastavile isporuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: